П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит ПЦУ взяв участь у дискусії: «Релігійні організації Київщини під час війни: приклади згуртованості та ризики для стійкості»

    9 червня у приміщенні Укрінформу відбулася панельна дискусія на тему: “Релігійні організації Київщини під час війни: приклади згуртованості та ризики для стійкості”.

    Як повідомляє Переяславсько-Вишневська єпархія ПЦУ, захід був організований Національною платформою стійкості та згуртованості спільно з Київською обласною військовою адміністрацією, Відкритим православним університетом Святої Софії-Премудрості, Державною службою України з етнополітики та свободи совісті, Київською обласною Радою Церков та релігійних організацій. Участь у дискусії взяли представники ОВА та релігійних організацій Київської області.

    Під час обговорення, митрополит Переяславський і Вишневський Олександр виступив з промовою. Слід зазначити, що митрополит є головуючим у Київській обласній раді Церков та релігійних організацій. Зустріч мала на меті інституалізувати успішні практики, що з’явилися під час війни в релігійному середовищі, а також знайти способи уникнення ризиків, які виникають під час трансформацій.

    Київська область зазнала наслідків тимчасової окупації після російського повномасштабного вторгнення. Постраждали церкви, релігійні організації, представники різних релігійних громад поліконфесійної Київщини зазнали втрат. Київська область поступово відновлюється після тимчасової окупації, в той же час існує постійна загроза з боку рф життю та безпеці громадян через системі ракетні обстріли цивільної та критичної інфраструктури. Як і в інших регіонах України, під час повномасштабного російського вторгнення українські церкви та релігійні організації стали хабами стійкості, де надають, розподіляють гуманітарну допомогу, ховаються від обстрілів, знаходять психологічну розраду. Виклик війни та усвідомлення власної відповідальності сприяли налагодженню численних міжконфесійних зв’язків, перш за все, на низовому рівні. Релігійні спільноти переживають стрімкі трансформації в ході війни – відбувається розвиток капеланського служіння, з’являються нові передумови для міжконфесійного діалогу, але й нові підвалини для конфліктів на світоглядній основі.

    Нагадаємо, митрополит ПЦУ освятив мобільну переносну каплицю для прикордонників. Також чергова громада на Хмельниччині переходить до ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне