Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    МЗС України просить допустити консула до переданих в Угорщину українських військовополонених

    У Міністерстві закордонних справ України заявили, що дізналися із ЗМІ про передачу в Угорщину 11 українських військовополонених. Україна просить Угорщину надати детальну інформацію про переданих громадян та допустити до них консула.

    Про це розповів речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

    Він наголосив, що угорська та російська сторони не проінформували український уряд про свої перемовини. Про те, що Москва передала Будапешту 11 українців угорського походження у МЗС дізналися з публічних заяв віцепрем‘єр-міністра Угорщини Жолта Шем’єна.

    «Українська сторона передала звернення надати детальну інформацію про наших громадян та невідкладно забезпечити до них доступ для українського консула, аби ознайомитися із їхнім станом здоров’я та надати їм консульську допомогу. Під час зустрічі окремо наголосили на необхідності координації взаємодії із таких чутливих питань, як звільнення військовополонених», – зазначив Ніколаєнко.

    Що передувало?

    Раніше українська розвідка не підтвердила передачу Російською православною церквою групи українських військовополонених Угорщині. У ГУР МО України заявили, що проводять перевірку інформацію щодо передачі полонених українців Угорщині. 

    Представник розвідки зазначив, що можливо ця інформація є фейковою і Росія використовує її для відновлення репутації РПЦ та проведення інформаційно-психологічних операцій (ІПСО). Росія також укотре планує розіграти так звану “угорську карту” й актуалізувати уявні проблеми нібито “закарпатського сепаратизму”.

    8 червня, ввечері, у РПЦ заявили про передачу українських військовополонених Угорщині.

    Найсвіжіше

    Популярне