Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський Патріарх: Бог, коли роздавав вогняні язики, закликав усіх до єдності

    У своїй промові під час Божественної літургії, яка відбулася в неділю Святого Духа, 5 червня у Церкві Святої Трійці Громади Ставродроми, Вселенський патріарх Варфоломій звернув увагу на необхідність сприяння співпраці та єдності серед християн.

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com

    Патріарх наголосив на наступному: «Святий Дух зійшов на зібраних учнів і дав їм мужність поширювати і свідчити християнську істину, а також місіонерський запал, який відкрив перед ними цілком новий світ. Мученики та свідки (християнської) віри, завдяки силі Святого Духа, проповідували Християнство, як і Апостоли, які часто жертвували своїм життям в ім’я Христа. Але те, що навчає нас цей великий святковий день, серед усього іншого, є єдність. У нас є приклад ідеальної єдності в самій Трійці: три особи – один Бог. І ми кажемо, що єдність – це урок, який ми вивчаємо з цього свята, оскільки Всемогутній Бог „роздаючи полум’яні язики, закликав всіх до єдності“.

    Але через людську слабкість вчення про Святого Духа, Духа єдності і сопричастя, стало, в один період історії християнства, причиною розколів і розділення, коли до Символу віри було додано, що Святий Дух виходить „із Сина“. Сьогодні, однак, здається, що сам Святий Дух знову закликає розділених християн до єднання».

    Вселенський Патріарх додав: «З цієї причини, через Пресвяту Трійцю, ми повинні всі разом молитися і просити про просвітлення Святим Духом, особливо тих, хто, на ласкаве запрошення патріарха Александрійського Феодора II, є учасниками офіційного богословського діалогу між Православною та Римо-Католицькою Церквами, що проходить в Александрії, в історичній резиденції Александрійського Патріархату. У нашому листі, який ми надіслали двом співголовам засідання Спільної комісії, ми побажали, щоб Святий Дух просвітив призначених членів обох Церков у їхньому важливому і богоугодному засіданні для сприяння співпраці та єдності між нашими двома Церквами».

    Патріарх Варфоломій висловив надію, що Святий Дух просвітить учасників богословського діалогу між православною та католицькою церквами в Александрії, щоб сприяти співпраці та єднанню.

    Він зазначив, що свідчення християн було б ефективнішим, якби ми були єдині, як це хотів Господь, тому богословський діалог та зусилля задля єдності є гідними наслідування.

    Патріарх Варфоломій побажав Божого благословення на всі спільні зусилля задля досягнення єдності між християнами, аби світ увірував і Бог був прославлений.

    Нагадаємо, відбулось відкриття богословського діалогу між Православною та Римо-Католицькою Церквами в Александрії. Також завершилося 25-те засідання Православної єпископської асамблеї Бенілюксу.

    Найсвіжіше

    Популярне