Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Відбулось відкриття богословського діалогу між Православною та Римо-Католицькою Церквами в Александрії

    Вранці 1 червня 2023 року в Александрійському патріархаті відбулася офіційна церемонія відкриття Міжнародної спільної богословської комісії богословського діалогу між Православною та Римо-Католицькою Церквами.

    24 православних і 18 католицьких учасників, кардиналів, митрополитів, пресвітерів і мирян-богословів привітав Патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор II, передає orthodoxtimes.com

    Патріарх сказав “З глибокою любов’ю і великою радістю ми вітаємо співголів і членів Міжнародної спільної комісії з богословського діалогу між Православною та Римо-Католицькою Церквами в осідку Патріархату Александрійського і всієї Африки, який має довгу історію і багатообіцяюче майбутнє. Ми бажаємо всім вам дуже теплого прийому!”

    “Загальновизнано, що богословський діалог потрібно культивувати, розвивати і здійснювати на всіх рівнях зі щирістю, чесністю і взаємною повагою. Контакти, розмови, взаєморозуміння та діалог є невід’ємною частиною Православної Церкви. Хід богословського діалогу між двома Церквами до сьогоднішнього дня показав нам, що для того, щоб почати діалог, повинні бути створені умови взаємної довіри і доброї волі. Умови свободи і любові. Це дуже важливо. Вселенський Патріархат, як “Primus inter pares” (перший серед рівних), справедливо стверджував, що питання єдності є великим і найсвятішим, і що це не питання осіб, а православ’я. Тому необхідно налагодити конструктивну співпрацю з усіма помісними Православними Церквами, уникаючи будь-яких поспішних дій”, – сказав він.

    Крім того, він висловив свою братську любов і повагу до Вселенського патріарха Варфоломія і Вселенського патріархату, який несе відповідальність за координацію богословського діалогу всередині Православної Церкви. Те ж саме стосується і папи Франциска [в Римо-Католицькій Церкві], додав він. Генеральний консул Греції Атанасіос Коціоніс висловив щиру подяку грецькій державі за сприяння у проведенні зустрічі в патріархії.

    Римо-католицький співголова Комісії кардинал Курт Кох передав Александрійському Патріарху цінний подарунок від імені Папи Франциска – копію наріжного каменю, який був закладений Папою Александром VII на початку будівництва площі Святого Петра в Римі 28 серпня 1657 року. Його створив відомий архітектор Берніні. Він підкреслив, що “Папа рідко надсилає подарунок за межі Святого Престолу через свого представника”.

    Нагадаємо, раніше ми писали, про заплановане відкриття зустрічі з богословського діалогу між Православною та Католицькою Церквами в Александрійському патріархаті.

    Найсвіжіше

    Популярне