П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит ПЦУ розповів, як москва зірвала здобуття справжньої незалежності УПЦ (МП)

    В УПЦ (МП), коли говорять про свою незалежність від РПЦ, явно маніпулюють, адже грамота Алексія не є “томосом” і не є документом, який дає хоч якийсь канонічний статус.

    Про це заявив митрополит Переяславський та Вишневський ПЦУ Олександр (Драбинко) у коментарі “Телеграфу“.

    За його словами, митрополит Володимир ще позаминулого десятиліття домагався незалежності УПЦ (МП), але його ініціативу просто “забазікали”.

    “2008 року, коли планувалися святкування з нагоди Хрещення Русі, готувалися до приїзду патріарха Варфоломія і патріарха Олексія. Тоді прямо на розширене засідання Синоду УПЦ приїхав Кирило, який в той час очолював відділ зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату і безпосередньо впливав на хід цього Синоду. Тоді була ініціатива митрополита Володимира, але її, як то кажуть, забазікали”, — розповідає митрополит ПЦУ Олександр.

    Архієрей розповідає, що в рамках цієї ініціативи було підготовлено документ про те, щоб права широкої автономії УПЦ (МП), викладені у грамоті патріарха Алексія (йдеться про грамоту Алексія II, патріарха Московського митрополиту Київському та всієї України Філарету від 27.10.1990). були наповнені реальним змістом.

    “Ми просили, щоб був наданий статус автономії, а не тільки права. Щоб УПЦ 2008 року стала повноцінною автономною церквою, такою як Китайська церква, церква в Японії. Але цього не сталося. Тому зараз УПЦ — це сукупність єпархій РПЦ на території держави Україна. З правами широкої автономії, але без автономії. Тобто права є, а паспорта нема. Крім того, грамота взагалі була іменною і давалася виключно патріарху Філарету”, — наголошує Драбинко.

    Нагадаємо, у молитвослові УПЦ (МП) виданому у 2022 році є молитви за Моспатріарха Кіріла. Також релігієзнавець Трегубов розкритикував методи “витіснення” РПЦ з України.

    Найсвіжіше

    Популярне