П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Два церковні календарі створювали роздвоєність для вірян — Держетнополітики

    Існування двох церковних календарів створювало певну роздвоєність для вірян України.

    Про це на брифінгу сказав голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський.

    “Присутність двох календарів створювало певну роздвоєність і часто християни поставали перед таким докором сумління, коли, наприклад, на День незалежності України вони мали постувати. І на Новий рік, який вони традиційно відзначають, вони теж мли порушувати різдвяний піст”, — сказав Віктор Єленський.

    Він додав, що перехід на новий календар знімає дуже багато проблем для християнського сумління.

    “Для багатьох, особливо тих, кому важлива обрядова сторона, традиційна сторона, позахрамова сторона, для них можуть бути якщо не проблеми, то така трошки ностальгія, що ми двічі відзначали Новий рік, були такі-то народні звичаї й так дал. Але перехід на новий календар дійсно знімає дуже багато проблем для християнського сумління”, — зауважив голова Держетнополітики.

    Віктор Єленський зауважив, що повний перехід на новий календар вимагає часу та, можливо, зміни поколінь.

    “Цей перехід вимагає певного часу і певної, можливо, зміни поколінь. Але я хочу сказати, що за моїми спостереженнями: чим вища у людей свідомість, чим менше у них обрядовірʼя, а більше євангелівської основи, тим менш болісно і більш динамічно, більш жадано проходить цей перехід”, — сказав Віктор Єленський.

    Водночас додає голова Держетнополітики перехід на новий календар дистанціює Україну від Росії.

    “Зараз настав час для дуже багатьох і православних християн, і греко-католиків дистанціюватися від Росії, церква якої дотепер наполягає на старому юліанському календареві. Це принципове питання”, — сказав Єленський.

    Найсвіжіше

    Популярне