Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Кремль намагається відбілити репутацію РПЦ і УПЦ (МП) руками грецьких єрархів

    За твердженням кіпрського єрарха Неофіта, патріарх Московський Кіріл та митрополит Онуфрій через свою недалекоглядність не забезпечили своєчасну автокефалію для УПЦ (МП), що й призвело до нинішніх проблем.

    Про це Неофіт розповів в інтерв’ю для видання “СПЖ“, яке лобіює інтереси УПЦ (МП).

    «Чому гідний усілякої поваги Митрополит Онуфрій і синод не потурбувався попросити автокефалію у Руської Церкви, чому? І чому цього не передбачив Московський патріарх Кирил? Це запитання ставимо собі ми, багато православних архієреїв», – заявив митрополит Неофіт.

    Неофіт не вказує на канонічні норми і Церковне передання, яке свідчить про те, що лише Вселенський патріарх має право надавати автокефалію. Він, однак, заявив, що Моспатріарх Кіріл повинен був давно надати автокефалію Українській православній церкві Московського патріархату.

    Митрополит Неофіт, який відомий своїми минулими проросійськими заявами, визнає, що Україна, як велика держава, заслуговує на автокефалію і її повинні були надати ще раніше.

    Водночас митрополит Неофіт висловив підтримку Онуфрію і єпископату УПЦ (МП), яких нібито “гонять”, а вони висловлюють “істину”. За колабораціоністську діяльність, єрарх Кіпрської Церкви не згадує, адже тоді, теза про “гоніння на Церкву” в Україні виглядатиме, як недолугий жарт.

    Зазначимо, що Кіпрська Православна Церква все-таки визнала автокефалію Православної Церкви України, попри спротив митрополита Неофіта і діяльність російських агентів.

    У кінці 2022 року, митрополит Неофіт погрожував предстоятелю ПЦУ російськими військами. Він підтримав війну проти України, щоб очистити світ від «дітей диявола».

    Схоже, виступи окремих грецьких єрархів на користь автокефалії УПЦ МП є частиною піар-кампанії, організованої російською владою. Кремль має на меті мінімізувати шкоду для репутації РПЦ та УПЦ (МП) у зв’язку з війною Росії проти України.

    Так, з одного боку, виступи грецьких ієрархів, як митрополита Неофіта, створюють враження нібито УПЦ МП заслуговує на шану і автокефалію. Але з іншого – повне ігнорування проросійської діяльності УПЦ (МП) і неканонічності “томосу” від РПЦ.

    Ймовірно, мета таких заяв, показати, що критика УПЦ МП не є загальноцерковною,  відвернути увагу від підтримки війни з боку РПЦ та УПЦ МП і залучити підтримку РПЦ у Грецькій церкві.

    Найсвіжіше

    Популярне