Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    УПЦ (МП) потрапила в «капкан», який сама ж створила, – богослов

    Священник Православної Церкви України, богослов  Володимир (Вакін) вважає, що УПЦ (в єдності з МП) потрапила в пастку, яку ж сама створила.

    Про це він розповів в інтерв’ю для “Бабель”.

    За словами богослова, представники УПЦ (МП) мають визнати, що союз із росїєю був помилковим і що їхня політика була помилковою ― і в розрізі мови, і культури, й історії, і всього іншого.

    «Насправді УПЦ (МП), – ред.) ніби й не проти відійти від росії, але вона потрапила в капкан, який сама ж і створила. УПЦ (МП), – ред.) тридцять років наголошувала, що належить до Вселенської церкви через Москву, на відміну від невизнаного у світі Київського патріархату та Української автокефальної церкви. І тепер, якщо УПЦ (МП), – ред.) повністю порве з росією, то опиниться в гіршому становищі, ніж Київський патріархат у 1990-х роках. Ті хоча б боролися, бо мали світло в кінці тунелю ― Томос для ПЦУ. А УПЦ (МП), – ред.), коли відʼєднається від росії, де опиниться? Тому потрібен діалог, не можна бути на самоті», – сказав священнослужитель.

    Він також звернув увагу на звернення представників УПЦ (МП) до патріарха Варфоломія і зауважив, що лише частина духовенства просить Вселенського патріарха врегулювати ситуацію з Церквою в Україні. «Поки що це лише заява в соціальних мережах», – пояснив отець Володимир.

    Він висловив впевненість, що в Україні не має існувати Московського патріархату: «нехай він існує в росії. Ми проти впливу росії на нас через церкву, особливо в імперському, спотвореному православʼї. Церква не може бути інструментарієм пропаганди та маніпуляцій».

    Нагадаємо, предстоятель ПЦУ зустрівся з президентом Київського міжнародного університету. Також архімандрит ПЦУ Авраамій благословив захід із вшанування пам’яті Олени Теліги.

    Найсвіжіше

    Популярне