Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Мінкульт перевірив ще 7 корпусів лаври та очікує від УПЦ (МП) список осіб, які живуть у святині

    Сьогодні члени комісії Мінкульту у супроводі представників УПЦ (що в єдності з МП) та їхніх ченців-стрімерів перевірили ще 7 корпусів Києво-Печерської лаври. Вони у задовільному стані. Комісія очікує від представників УПЦ (МП) список всіх осіб, які перебувають у житлових корпусах святині.

    Про це повідомляє “ВК”.

    Завтра комісія Мінкульту з приймання-передачі державного майна планує перевірити ще п’ять корпусів, в тому числі 111-тий корпус лаври – чоловічий монастир УПЦ МП, до якого не могли потрапити раніше через перешкоджання ченців цього монастиря, намісником якого є Павло Лебідь.

    Зокрема, сьогодні перевірили: 55-й корпус – пам’ятка Національного значення “Келія гостинного двору” та шість пам’яток місцевого значення: 60, 69, 58, 68, 71 та 71-А.

    З них: 55-тий та 56-й – житлові корпуси, там проживають семінаристи, а також викладачі. Загалом їхня кількість – 300 осіб. Вони й супроводжують комісію зі своїми ченцями-стрімерами.

    58-й корпус – готель УПЦ МП, де проживають вірянки, які кожного дня влаштовують молебень під парканом лаври. Цей корпус у найкращому стані.

    За словами членкині комісії, директорки департаменту культурної спадщини Мінкульту Мар’яни Томин представники УПЦ МП були присутні при огляді корпусів та не заважали здійснювати перевірку.

    “Ми безперешкодно здійснювали перевірку, нам відкривали всі приміщення, окрім невеликих, де не було ключів, це мінімальний відсоток від того всього. Через те, що там, я так розумію, проводилася активна інша діяльність, то стан пам‘яток задовільний. При зовнішньому обстеженні немає таких порушень, в яких ми раніше заставали, де корпусами чи не користувалися, чи не були таким осердям діяльності”, – розповіла Томин.

    Вона також зазначила, що у п’ятницю, 28 квітня працівники заповідника звернулися з офіційним листом до представників монастиря, аби вони надали повний перелік осіб, які знаходяться в житлових корпусах лаври: “І монахів, і монахинь, і просто тих, які перебувають із незрозумілих нам підстав там”.

    Під час перевірки поліцейські чергували біля кожного корпусу, аби не допустити перешкоджань роботі членам комісії Мінкульту.

    Додамо, загалом, члени комісії Мінкульту мають перевірити 79 приміщень Києво-Печерської лаври. На сьогодні перевірили 18 приміщень. 27 квітня було перевірено 56, 54, та 57 корпуси. 25 квітня було перевірено 48 та 43-й корпуси Києво-Печерської лаври. 20 квітня стало відомо про чотири перевірених та опломбованих корпусів – 37, 37-А, 112 й матеріальний склад, 21 квітня були перевірені ще два корпуси – 39 та 44-й.

    Представники Державної аудиторської служби під час ревізії Києво-Печерської лаври виявили 36 новозбудованих самочинних будівництв – усі вони є комерційними та господарськими приміщеннями (тобто не мають прямого відношення до чернечого життя/побуту).

    29 березня прихильники УПЦ МП мали покинути територію Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”. Однак не виїхали – до сьогодні продовжується протистояння між представниками УПЦ МП та активістами, які вимагають від УПЦ МП виконати рішення держави та виїхати з української святині.

    Мінкульт вже тричі подавав заяву в поліцію через перешкоджання, які чинили представники УПЦ МП роботі Комісії з приймання-передачі державного майна Національного заповідника “Києво-Печерська лавра”.

    Найсвіжіше

    Популярне