Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Суд прийняв рішення заборонити перешкоджати роботі комісії в Києво-Печерській Лаврі, – Ткаченко

    Господарський суд Києва постановив забезпечити безперешкодну роботу державної комісії в Києво-Печерській лаврі. Комісія займається оцінкою та прийманням-передачею державного майна у Києво-Печерській Лаврі.

    Про це в ефірі телемарафону розповів міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

    «Ми маємо рішення Господарського суду Києва про забезпечення позову, задоволена одна з наших вимог щодо того, щоб ніхто не перешкоджав роботі міністерства до набрання сили рішенням суду законної сили, до розгляду основного позову заповідника. Я думаю, що відсьогодні ексцесів під час роботи комісії не буде», — сказав він.

    За його словами, зараз у Києво-Печерській лаврі «триває діалог» між комісією та представниками УПЦ (в єдності з Московським патріархатом).

    19 квітня комісія Мінкультури склала новий протокол про незадовільний стан приміщень Києво-Печерської лаври, а поліція перевіряє всі речі, які представники УПЦ (в єдності з МП) вивозять з території заповідника. Крім цього, працівники Комісії Міністерства культури повідомляли про нові знахідки недбалості служителів УПЦ (в єдності з МП) щодо Києво-Печерської Лаври.

    Чотирьох людей затримали і повідомили їм про підозру в хуліганстві на території Києво-Печерської Лаври.

    10 березня 2023 року Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив, що із 29 березня розриває зі Свято-Успенським монастирем УПЦ МП договір про безоплатне користування будівлями, розташованими на території заповідника. Попередження стосується будівель нижньої Лаври, де розташований чоловічий монастир. У верхній Лаврі УПЦ МП користувалася Успенським собором і Трапезною церквою, але договір про їхню оренду закінчився 31 грудня 2022 року, його не продовжили. Ці два храми 5 січня повернули в управління держави.

    Раніше Ткаченко повідомляв, що Міністерство культури та інформаційної політики створило комісію, щоб перевірити, як УПЦ (що в єдності з МП) використовує об’єкти Свято-Успенської Почаївської лаври.

    Найсвіжіше

    Популярне