Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Львівському священнику УПЦ (МП), який втік в росію, СБУ повідомила про підозру

    Служба безпеки повідомила про підозру священнику російської православної церкви Андрію Ткачьову за те, що він закликав війська вбивати українців.

    Про це повідомляє СБУ.

    Андрій Ткачьов є випускником факультету спецпропаганди військового інституту Міноборони СРСР у Москві. У 2013 році його призначили керівником місіонерського відділу київської єпархії УПЦ МП та ведучим на телеканалі «Київська Русь».

    Саме тоді, як пише СБУ, протоієрей почав активно поширювати через медіа прокремлівські наративи, зокрема він сумнівався в існуванні української державності.

    Згодом Ткачьов переїхав до Москви, а на початку повномасштабного вторгнення росії публічно підтримав окупантів. Він створив канали у Telegram та YouTube, на які підписалися майже 1,3 мільйона користувачів. В Україні його YouTube-канал недоступний.

    У мережі він публікує свої “проповіді“, в яких закликає російські війська вбивати мирних жителів України, кажуть правоохоронці. Також він ходив на ефіри пропагандистських телеканалів росії.

    «Задокументовано, що московський клірик пропонував рашистам наносити релігійні написи на російські снаряди, які агресор використовує для ракетних ударів по українських містах», — зазначають в СБУ.

    Ткачьову повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу: пропаганда війни (ст. 436) та виправдовування збройної агресії росії (ч. 2 ст. 436-2).

    Священник перебуває на території росії. В Україні ж йому загрожуватиме позбавлення волі до 5 років. Крім того, з 23 січня 2023 року Ткачьов опинився у санкційному списку України.

    Найсвіжіше

    Популярне