П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Що відбувається в Лаврі: служителі УПЦ (МП) покидають Лавру з пакетами BMW (Відео)

    У мережі показали, як представники УПЦ (в єдності з Московським патріархатом) покидають Києво-Печерську Лавру. На відео, яке опубліковане 29 березня видно, як служителі йдуть із пакетами у сторону виходу із Києво-Печерської лаври.

    Відео опубліковане на сторінці “Факти ICTV”.

    За даними ЗМІ, усі магазини на території лаври працюють, як і раніше і проходить служба біля Хрестовоздвиженського храму, де зібралося близько 200 вірян УПЦ (МП).

    Як повідомляє кореспондент ТСН з Лаври, вміст багажників усіх машин, які виїжджають з території Лаври, перевіряє поліція. На місці працюють експерти, які знають, що можна вивозити з Лаври, а що – ні. Один з поліцейських повідомив, що за його зміну нічого цінного не вивозили.

    “Речі пакують і вивозять з Лаври, автомобілі виїжджають. Доволі багато людей йде в нижню Лавру, це віряни Московського патріархату. Вони приїжджають з усієї України, тому що сьогодні історична подія – останнє ранкове богослужіння в Лаврі, яке проводять священники Московського патріархату. Люди не всі навіть помістилися в храм. Це не кияни – люди приїхали з усієї України, навіть з Закарпаття, Дніпропетровської області. Не сказати, що агресивно ставляться – вони трохи розгублені і не розуміють, чому так відбувається”, – розповів кореспондент ТСН.

    Настоятель монастиря УПЦ МП у Києво-Печерській Лаврі митрополит Павло  залишив Лавру після служби.

    Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП митрополит Климент (Вечеря) заявив, що «ніякого виселення ні 29-го, ні 30-го, ні 31-го, ні в інший час не може бути, тому що немає жодних юридичних підстав для того, щоб монахи виселялися з Києво-Печерської лаври».

    Лаврою займеться спеціальна комісія Мінкультури

    З 30 березня комісія Мінкультури розпочне процес приймання об’єктів Лаври на баланс держави. Своєю чергою, заступник генерального директора заповідника Києво-Печерська Лавра Костянтин Крайній розповів ТСН про порушення, виявлені ревізією: “Протягом грудня-січня працювала міжвідомча комісія Міністерства культури та інформаційної політики, яка перевіряла виконання усіх угод. В першу чергу, це неузгоджена перебудова, новобудови на території. Було відмічено, які саме пам’ятки були перебудовані. Також передача певних приміщень у субаренду без узгодження. Держава дала в оренду безоплатно, в користування церковним інституціям, але це потрібно було узгоджувати з відповідними державними органами”.

    Крайній зазначив, що термін користування Лаврою спливає в УПЦ МП до кінця дня:

    “З завтрашнього дня починає працювати згідно наказу Міністерства культури та інформаційної політики України спеціальна комісія з прийому і передачі об’єктів. Їх 79, це дуже тривалий час, треба всі ці об’єкти, приміщення, окремі споруди прийняти на баланс держави… Вони припиняють користуватися, а коли звільнять – це буде вирішуватися комісією”.

    На запитання, чи на місці мощі святих, він відповів: “Звісно. Печери – це святиня і кладовище, де спочивають ці мощі. Ніяких питань про печери не піднімається”.

    Нагадаємо, причиною виходу УПЦ (МП) із лаври стало завершення терміну оренди і порушення умов користування державним майном в Лаврі. Секретар РНБО повідомив, як будуть працювати церкви та вестися богослужіння після виходу з них УПЦ (МП).

    Раніше Синод ПЦУ нагадав про прохання надати приміщення в Києво-Печерській лаврі для монастиря.

    Найсвіжіше

    Популярне