П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Архімандрит Києво-Печерської лаври УПЦ (МП) перейшов до ПЦУ і закликав монахів до об’єднання

    Член Духовного собору Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври архімандрит Авраамій (Лотиш) звернувся до митрополита Київського і всієї України Епіфанія, як Священноархімандрита обителі, з проханням затвердити його поміж братії у складі монастиря Православної Церкви України.

    Як повідомляє пресслужба ПЦУ, митрополит Епіфаній задовольнив його прохання та благословив отцю Авраамію виконувати обов’язки намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у складі Православної Церкви України.

    Також предстоятель ПЦУ звернувся до уряду з проханням надати у користування українській Лаврі приміщення для звершення богослужінь, проживання братії та монастирської діяльності. Митрополит Епіфаній висловив сподівання, що держава допоможе захистити намісника і монастир від можливих провокацій з боку прихильників Московського патріархату.

    Як намісник Лаври, отець Авраамій звернувся до братії із закликом не залишати Києво-Печерську лавру. Він визнав, що митрополит УПЦ (МП) Павло (Лебідь) формував сумну ситуацію в якій опинилась УПЦ (МП) зараз. Замість пошуку шляхів до об’єднання — УПЦ (МП) займалась розпалюванням ворожнечі, запевнив чернець.

    «Всечесні отці і дорога братія Лаври! Протягом останнього часу, особливо в ці місяці й тижні, всі ми відчули біль та розпач через події, які відбуваються з нашою обителлю. Нас дотепер намагаються переконати, що єдиною причиною цих подій є ставлення держави. Однак слід чесно визнати – наш дотеперішній намісник і священноначаліє в особі митрополита і Синоду крок за кроком формували сумну ситуацію, в якій ми опинилися. Замість діалогу – закритість і погрози. Замість усвідомлення необхідності правдиво, щиро і остаточно розірвати підлеглість Москві, що веде проти нас війну – туманні та половинчасті рішення і заяви, які кожен тлумачить як бажає. Замість пошуків шляхів єднання православних і примирення – розпалювання ворожнечі та протистояння».

    Архімандрит Авраамій каже, що як член Духовного Собору Лаври він віддавна відчув особливу відповідальність за долю Лаври. «В молитві та роздумах я провів чимало часу. І совість моя, і мій обов’язок лаврського постриженика спонукають мене залишитися в місці, де я складав обітниці перед Богом».

    «У тому, що відбувається, я бачу дію Промислу Божого і спонукання для всіх нас визнати нову канонічну реальність існування в Україні Помісної Православної Церкви, якій надано Томос про автокефалію, яка має визнання Вселенського Патріарха і Помісних Церков, яка має канонічно обраного Предстоятеля Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, Священноархімандрита Печерської Лаври. Я сам добровільно прийняв це складне, але на мою думку – єдино правильне і канонічно виправдане рішення. Блаженнійший Митрополит Епіфаній на моє прохання затвердив мене в числі братії Лаври у складі Православної Церкви України», – сказав архімандрит.

    Він зазначив, що на нього Священноархімандрит Лаври митрополит Епіфаній поклав обов’язок намісника Лаври. «Я усвідомлюю, що приймаю не славу, а терновий вінець і важкий хрест. Але заради смирення і спасіння душі прийшов я сюди, і тому не тікаю від хреста, а з упованням на милість Божу, заступництво Богородиці та молитви Отців Печерських приймаю його», – сказав архімандрит Авраамій.

    Він закликав братію Лаври «залишитися в Лаврі в складі Помісної Православної Церкви України під омофором Блаженнійшого Митрополита Епіфанія. Готовий до спілкування з Вами та прагну разом з вами потрудитися для оновлення нашої обителі як справжнього монастиря і місця духовного оновлення для ченців та всіх вірних».

    «Прошу ваших святих молитов! Молитвами преподобних Отців наших Печерських Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас!», – підсумував новий намісник Лаври.

    Найсвіжіше

    Популярне