П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ продовжує ставати «Церквою війни»: у росії роздумують над канонізацією Суворова

    У російській федерації почали виступати за ідею канонізації генералісимуса Олєксандра Суворова. Зокрема чернець РПЦ Кіпріан (Бурков) розповідає про те, що Суворов був віруючою людиною, і служив Богу і людям. З цього клірик РПЦ робить висновок, що Суворова можна причислити до лику святих.

    «…ніколи не починав битви без молебню. Він був настільки віруючою людиною, що цією вірою заражав усіх воїнів. Так само як і наш морський воєначальник – адмірал Федір Ушаков», – сказав Бурков, в коментарі росЗМІ.

    Варто зазначити, що ідею канонізації всунув керівник російського фонду “Герої Вітчизни”, який опікується духовною російським окупантам, що беруть участь у війні проти України.

    Також представник РПЦ, який повернувся із тимчасово окупованих районів України повідомив, що ряд батальйонів російських військ взяли імена православних святих, що  свідчить про те, що багато російських бійців, що посягнули на територіальну цілісність України і людські життя, нібито розуміють важливість духовного чинника.

    Водночас російський монах не наводить аргументи, що роблять Суворова достойним канонізації. Відсутні посилання на якісь його дії, які доводять, що він жив і працював в ім’я Бога і людей. Також, ствердження, що Суворов заслуговує на канонізацію, не є достатньо обґрунтованим, враховуючи те, що це питання перебуває в компетенції Синодальної комісії РПЦ з канонізації святих.

    Можна стверджувати, що на росії почали готувати нове ідеологічне підгрунтя для подальшої мілітаризації Московського патріархату і ще більше перетворення його на “церкву війни”, а не миру.  До того ж раніше Міноборони РФ звернулося до патріарха Російської Церкви Кіріла з питанням про можливість зарахування Суворова до лику святих. Таке прохання також висловив російський олігарх Малофєєв.

    На додачу до всього вищесказаного, РПЦ влаштовує богослужіння і освячення з використанням зброї, а також проводить служби в храмі “Збройних Сил Росії”.

    Хто такий Суворов?

    Генералісимус Суворов  брав участь у придушенні повстання Коліївщини в Правобережній Україні. Під керівництвом Суворова у 1778 р. відбулася депортація кримських християн до Російської імперії. В 1782-1783 роках брав участь у депортації з Кубані ногайців, жорстоко придушуючи їхні повстання.

    В 1794 році Суворов очолив армію, яка придушила повстання Костюшка та захопила Варшаву. При цьому, історичним фактом є те, що при захопленні Празького передмістя, за наказом Суворова, було нещадно вбито близько 20 тис. цивільних з метою залякування решти польського населення.

    При придушенні повстання на території Білорусі були випадки осквернення армією Суворова греко-католицьких храмів і спалення Біблій виданих білоруською мовою.
    Що ж, дійсно “сповнене чудесними діяннями” життя “достойне” канонізації. Втім, з позиції сучасного сподвижника та ідеолога “русского міра”, депортації та геноциди, якщо вони вчинені росіянами, – це все “богоугодні діла”.

    Як повідомляв Духовний Фронт України, РПЦ поширює антиукраїнську пропаганду, зокрема заявляє, що в Україні нібито відбувається “переслідування” православних віруючих. Російські ЗМІ, а також УПЦ (МП), поширюють відповідну інформацію. Сам лідер Кремля нещодавно заявив про “нападки на РПЦ”. Духовний Фронт розбирався до чого тут УПЦ (МП).

    Крім цього високопоставлені представники РПЦ, включно з патріархом Кірілом (Гундяєвим) висловлюються на підтримку російського вторгнення в Україну, а також заявляють про те, що Україна є частиною Росії, «русского міра», або «історіческих земель».

    РПЦ також відправляє священнослужителів на передову, які переконують військових у правильності окупації України і вмотивовують їх помирати за ідеї Путіна. Частина з них були особисто нагороджені очільником РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне