Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Румунський патріархат очікує, що Вселенський патріархат видасть остаточний томос Охридській архієпископії

    Румунська Церква виступила з уточнюючою заявою, яка змінює картину, створену минулого тижня її оголошенням про визнання автокефалії для Охридської архиєпархії.

    Про це повідомляє orthodoxtimes, передає Духовний Фронт України.

    Зокрема, патріархат Румунії у новій, заяві від 13 лютого підкреслює, що “після визнання оригіналу Синодального Томосу, виданого 5 червня 2022 року Сербським Патріархатом, який надав автокефалію Православній Церкві Республіки Північна Македонія, Священний Синод Румунської Православної Церкви, очікує, що Вселенський Патріархат розпочне консультації та видасть остаточний Томос про автокефалію, щоб висловити всеправославний консенсус з цього питання визнання автокефалії”.

    Схоже, що навіть після потрясінь, викликаних первинною заявою, Румунська патріархія дотримується всеправославного порядку. Тобто вони очікують від Вселенського патріархату надання Томосу про автокефалію Охридській архієпархії.

    У роз’яснювальній заяві від 13 лютого Румунський Патріархат заявляє, що підтримує це рішення щодо питання автокефалії, яке також було представлене на засіданні Підготовчої комісії до Святого і Великого Синоду в Шамбезі (2011 р.).

    Згідно з цією точкою зору, “Священний Синод Церкви-Матері є канонічною владою, яка може надати автокефалію дочірній Церкві через Синодальний Томос, підписаний Предстоятелем Церкви-Матері разом з усіма єпископами Синоду. Визнання нової автокефалії належить всій Православній Церкві, і воно досягається томосом про визнання автокефалії, підписаним без будь-якого винятку всіма Предстоятелями Автокефальних Православних Церков, в порядку Диптихів, на Синоді Предстоятелів Православних Церков”.

    Ця думка була представлена і зафіксована в проєкті, який, однак, так і не отримав остаточного схвалення, щоб бути представленим на Святому і Великому Соборі в червні 2016 року на Криті. Насправді в січні того ж року було вирішено, які питання будуть прийняті всеправославними для заслуховування в якості пропозиції на червневому Святому і Великому Синоді. І цей текст не був поміщений серед тих, які отримали схвалення.

    Звичайно, слід “віддати належне”, що Румунська Церква є єдиною – серед тих, хто досі визнав “автокефалію” Охридської архиєпископії – яка визнає, що остаточна причина для початку консультацій належала Вселенському Патріархату.

    Саме Вселенський Патріархат має повноваження дослідити, чи відповідає прохання про надання автокефалії тій чи іншій Церкві умовам (чи може ця Церква бути самодостатньою, чи має Священний Синод щонайменше з 12 членів, чи має пастирські потреби, які виправдовують автокефалію, тощо), а потім скликати Предстоятелів і оголосити, що він надає Томос про автокефалію.

    Нагадаємо, 9 лютого 2023 року Румунський патріархат відреагував на надання Сербською Церквою «томосу» Охридській архієпископії. Заява була сприйнята рядом ЗМІ, як визнання Румунською Церквою права Сербської Церкви надавати автокефалію, що пізніше було спростовано самою Румунською патріархією.

    У серпні 2022 року, патріарх Московський Кіріл привітав надання Сербським патріархатом “автокефалії” Охридській архиєпархії. Таким чином, він проігнорував той факт, що право надавати автокефалію протягом століть належить Вселенському Патріархату, і що Священний Синод Вселенського Патріархату своїм рішенням від 9 травня 2022 року визнав Охридську архієпархію, і вступив з нею у Євхаристійне спілкування “єрархію, духовенством та народом цієї Церкви, під проводом архієпископа Стефана”.

    Болгарська Церква визнає “Томос” Сербської Церкви, але щодо назви “Охридська архиєпархія” вважає, що це питання назви має бути вирішене знову на “Всеправославному соборі”.

    В УПЦ (МП) також визнали неканонічний “Томос” від Сербської православної Церкви, наданий Македонській Церкві, попри те, що виключне право надавати Томос автокефалію належить Вселенському патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне