Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Румунський Патріархат визнав “автокефалію” Охридської Архиєпископії

    Священний Синод Румунської православної Церкви визнав “автокефалію”, надану Церкві Республіки Північна Македонія як “Архиєпархії Охриди та Північної Македонії, що базується в Скоп’є”.

    Про це йдеться в рішенні, ухваленому на засіданні Синоду РумПЦ, повідомляє пресслужба Румунського Патріархату.

    “Затвердження Патріархатом Сербії визнання автокефалії, наданої Церкві Республіки Північна Македонія як “Архиєпархії Охриди та Північної Македонії, що базується в Скоп’є”, Патріархатом Сербії через Синодальний Томос, виданий 5 червня 2022 року. Її предстоятеля вшанують титулом “Блаженніший Стефан, архиєпископ Охридський, Скоп’є і Північної Македонії”, – говориться в рішенні Синоду РумПЦ.

    У серпні 2022 року, патріарх Московський Кіріл привітав надання Сербським патріархатом “автокефалії” Охридській архиєпархії. Таким чином, він ігнорує той факт, що право надавати автокефалію протягом століть належало Вселенському Патріархату, і що Священний Синод Вселенського Патріархату своїм рішенням від 9 травня визнав Охридську архієпархію, і вступив з нею у Євхаристійне спілкування “єрархію, духовенством та народом цієї Церкви, під проводом архієпископа Стефана”.

    Болгарська Церква визнає “Томос” Сербської Церкви, але щодо назви “Охридська архиєпархія” вважає, що це питання назви має бути вирішене знову на “Всеправославному соборі”.

    В УПЦ (МП) визнали неканонічний “Томос” від Сербської православної Церкви, наданий Македонській Церкві, попри те, що виключне право надавати Томос автокефалію належить Вселенському патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне