П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    БПЦ визнала сербський псевдотомос про автокефалію Церкви в Північній Македонії

    Сьогодні, 13 грудня 2022 року, відбулося чергове засідання Священного Синоду Болгарської Православної Церкви під головуванням Болгарського патріарха Неофіта.

    Як повідомляють ЗМІ, серед питань порядку денного поки не було питання про автокефалію Православної Церкви України. Синод не ухвалив рішення з цього приводу.

    У цьому дусі методичних вказівок, які були визначені митрополитом Волоколамським Антонієм, Синод Болгарської Православної Церкви вирішив перенести фокус з найважливішої на даний момент теми – Томосу про автокефалію Православної Церкви України на найменш важлива тема – визнання, фальшивого «Томосу» Сербської Церкви, наданого т.зв. «Македонська православна церква» Охридської архієпархії.

    Болгарська Церква визнає цей фейковий «Томос», але щодо назви «Охридська архієпархія» вважає, що це питання назви має бути вирішене знову на  «Всеправославному соборі».

    Болгарський патріарх Неофіт внесе у свій Диптих ім’я архієпископа Охридського Стефана, але як «Архієпископ Республіки Північна Македонія і Скоп’є Стефан», оскільки не визнає титулу, з яким Вселенський патріарх Варфоломій прийняв його до євхаристійного спілкування. Синод Болгарської Церкви також заперечує назву Вселенського патріархату – «Охридська архиєпархія», оскільки, згідно з ним, ця назва належала Болгарській Церкві, а правонаступником Охридської архиєпархії згідно зі Статутом БПЦ є Болгарський Патріархат.

    Назва, яку Болгарська Церква використовуватиме для Охридської Архиєпархії, буде «Церква в Республіці Північна Македонія» або щось подібне, щоб не створювати напруження з грецькомовними Церквами.

    Рішення Священного Синоду Болгарського патріархату повністю відповідає духу російської церковної пропаганди та еклезіологічній єресі.

    Нагадаємо, Томос про автокефалію може надати лише Вселенський патріарх. Якщо Глава помісної Церкви надає такий «томос», то цей «томос» не має канонічної цінності для Православної Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне