П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Експерт з безпекових питань опублікував список агентів КГБ серед служителів РПЦ

    Хто з церковних єрархів, окрім предстоятеля РПЦ патріарха Кирила, працював на комітет державної безпеки? Патріарх Кірілл — агент КГБ “Міхайлов”. Ніколи такого не було, і ось знову…

    А якби ви прочитали книжку Фельштинського “Від червоного терору до мафіозної держави” у моєму чудовому перекладі, то знали б про Кірілла давно, а не дивувалися б зараз швейцарським газетам!

    Ладно, тримайте ще список церковної агентури РПЦ:

    • “Абат” – митрополит Волоколамський і Юр’ївський Пітірім (Костянтин Володимирович Нечаєв);
    • “Адамант” – митрополит Ювеналій (Володимир Кирилович Поярков);
    • “Павєл” – митрополит Воронезький Мефодій (Микола Федорович Нємцов);
    • “Островскій” – митрополит Мінський Філарєт (Кирило Варфоломійович Вахромєєв);
    • “Святослав” – митрополит Никодим (Борис Георгійович Ротов); у 1970 році йому було доручено тимчасове управління патріаршими парафіями Північної та Південної Америки; потім очолював Відділ зовнішніх церковних зносин РПЦ;
    • “Топаз” – архієпископ Калузький Клімєнт (Герман Михайлович Капалін);
    • “Реставратор” – архієпископ Вільнюський Хризостом (Георгій Федорович Мартішкін);
    • “Чітатєль” – предстоятель Латвійської православної церкви митрополит Олександр (Олександр Іванович Кудряшов);
    • “Кузнєцов” – Олексій Сергійович Буєвський, співробітник Відділу зовнішніх церковних зносин РПЦ;
    • “Нєстєровіч” – Віталій Михайлович Боровий, почесний настоятель московського храму Воскресіння Словущого на Успенському вражку;
    • “Анатолій” – Іван Іванович Миролюбов, співробітник Відділу зовнішніх церковних зносин РПЦ.

    “Вперше у складі радянської делегації взяв участь у генеральній сесії ЮНЕСКО агент “Адамант” з-поміж єрархів РПЦ… розглянуто 5 особистих і робочих справ на агентів територіальних органів, рекомендованих для просування до керівної ланки Російської православної церкви. Начальник 4[-го] відділу полковник Тимошевський”

    1983 рік. “У Москві з 28 вересня по 3 жовтня ц.р. у Видавничому відділі Московської Патріархії проходила зустріч представників церковної преси, в роботі якої брало участь 12 іноземців […] Через агентів “Абата” і “Григорія” на іноземців здійснений політично вигідний вплив. Начальник 4[-го] відділу полковник Романов”.

    1988 рік. “Вперше у складі радянської делегації взяв участь у генеральній сесії ЮНЕСКО агент “Адамант” з-поміж єрархів РПЦ… розглянуто 5 особистих і робочих справ на агентів територіальних органів, рекомендованих для просування до керівної ланки Російської православної церкви. Начальник 4[-го] відділу полковник Тимошевський”.

    1989 рік. “На об’єкті обслуговування Видавничий відділ Московської Патріархії встановлений агент “Вили” […] випущений і поширюється у церковному і навколоцерковному середовищі черговий номер журналу «Слово», який видається під контролем нашої агентури. Начальник 4[-го] відділу полковник Тимошевський”.

    Автор: Сергій Громенко, журналіст, експерт з безпекових питань.

    Нещодавно ЗМІ нагадали, що патріарх Кіріл в 1970-і роки займався шпигунською діяльністю у Швейцарії. У 2021 році болгарський суд визнав, що патріарха РПЦ можна називати агентом КГБ «Міхайловим».

    Найсвіжіше

    Популярне