Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    Патріарх Кіріл в 1970-і роки займався шпигунською діяльністю у Швейцарії – ЗМІ

    Московський патріарх Кіріл (Гундяєв) працював на КГБ та здійснював розвідувальну діяльність у 1970-і роки на користь Совєтського Союзу.

    Про це пише швейцарська газета Tages-Anzeiger, посилаючись на розсекречені поліцейські архіви, пишуть російські медіа.

    Йдеться про період, коли Владімір Гундяєв, який мав оперативний псевдонім “Міхайлов”, був офіційним представником Московського патріархату при Всесвітній раді церков у Женеві.

    Як пише Tages-Anzeiger, журналісти ознайомилися з документами в архівах швейцарської федеральної поліції за період з 1969 до 1989 роки, які, за їхніми словами, підтверджують, що Гундяєв був пов’язаний з КГБ. Після цього він повернувся до СССР і почав швидко просуватися по церковній єрархії. 1971 року 24-річному священнику Кірілу дозволили переїхати до Женеви, щоб представляти російських православних віруючих на Всесвітній раді церков. В автобіографії колишній консул  совєтського посольства у Женеві Вадім Мєльніков називає Кіріла не просто дипломатом, а офіцером совєтської секретної служби КГБ.

    З оприлюднених пізніше совєтських документів історики та журналісти зробили висновок, що патріарх Кіріл працював на КГБ у Женеві під псевдонімом «Міхайлов». Він мав збирати інформацію про членів Всесвітньої ради церков і впливати на їхнє ставлення до Совєтського Союзу. Російська православна церква відмовилася коментувати шпигунську діяльність Кіріла в Женеві, а ВРЦ говорить зі свого боку, що в них «немає жодної інформації» з цього питання.

    Найсвіжіше

    Популярне