П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    УПЦ (МП) розколюється: Коцаба говорить про перехід парафій до Румунської і Польської Церков

    В УПЦ (в єдності з МП) назріває розкол, через небажання до об’єднання з ПЦУ і спротив розриву з Моспатріархатом. З огляду на законопроєкти, які заборонятимуть вплив РПЦ в Україні, в УПЦ МП заявляють, що їхні румуномовні парафії можуть приєднатися до Румунської Церкви через «намагання української влади дискримінувати та заборонити УПЦ МП».

    Про це зазначив голова представництва УПЦ МП при міжнародних організаціях архієпископ УПЦ (МП) Віктор (Коцаба) для politica.com.ua, йдеться на сайті УПЦ МП.

    Зазначається, що наприкінці січня кілька румунських громадських і політичних організацій опублікували звернення до румуномовних православних парафій України (в Україні їх близько 120) із закликом перейти до Румунського Патріархату. Раніше Духовний Фронт України вже писав, як брехня Кремля про «гоніння на церкву» в Україні заражає Румунію.

    У зв’язку з цими заявами румунських громадських організацій і політиків, архієпископ УПЦ (МП) Віктор (Коцаба) заявив, якщо «УПЦ (МП, – ред.) все ж таки заборонять, і українська влада залишить за священиками лише вибір – перехід до рядів ПЦУ чи катакомби, то в такому разі багато буковинських румуномовних священиків та вірян, які наразі почувають себе досить органічно у складі саме Української Православної Церкви, все-таки зголосяться розглянути пропозицію із сусідньої Румунії».

    «І навряд чи все закінчиться лише „румунським питанням“. Згадаймо про історичні зв’язки Закарпаття із Сербською Церквою, а Галичини та Прикарпаття – з Польською. Що буде у тому випадку, якщо аналогічна ситуація складеться у цих регіонах?» – заявляє представник УПЦ МП і додає, що це нібито негативно вплине на імідж України.

    Найсвіжіше

    Популярне