П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Брехня Кремля про «гоніння на церкву» в Україні заражає Румунію

    Днями в румунських медіа почали ширитися російські наративи про «гоніння на УПЦ (МП) і національні меншини». У румунський медіапростір їх запустив колишній депутат румунського парламенту від Ліберально-демократичної партії Вішан Желу (Vișan Gelu), який в прямому ефірі на Romania TV прямо звинуватив президента України Володимира Зеленського «у переслідуванні УПЦ», «руйнуванні церков» і «забороні румунам в Україні говорити румунською».

    Пряма мова:

    «Цей негідник Зеленський, громадян якого ми зустріли з квітами, на колінах і плачом, яким вже виділили 500 млн. євро, щоб вони подорожували, і нікчема, якого я захищав, руйнує сто румунських церков і забороняє румунську мову у церкві. Чуєш, негіднику Зеленський, скільки ще буде терпіти наш народ все те, що ти робиш, забороняючи румунам говорити румунською мовою? Вийди в ефір на «România TV» зі мною – я не путініст.

    Ми, румуни, витрачаємо на нього сотні мільйонів євро, дозволяємо йому провозити танки і все озброєння через нашу територію, а він убиває наших румунів. Він відправив секретні служби до 40 церков шукати шпигунів. Це ненормально – прикладати ніж до священика, обливати його фарбою. Ти забираєш у людей останню віру. Люди змушені збиратися в інших місцях, оскільки їх заарештовують, обшукують. Навіть за часів інквізиції такого не відбувалося».

    @noiceilalti♬ sunet original – Inamicii prostiei

    @a.n.d.r.e.i.i.i #fyp #misiuneatiktok #5pasidebine #romania🇷🇴 ♬ sunet original – A.n.d.r.e.i.

    Вішан Желу під час прямого ефіру заявив, що вікарій «Чернівецько-Буковинської єпархії» УПЦ (МП) митрополит Лонгін (Жар) «отруєний українськими спецслужбами» і вимагав від румунської влади припинити фінансування України.

    «Патріарх Даніель і влада Румунії повинні вжити заходів і більше не давати Україні грошей», – заявив румунський ексдепутат.

    Окрім заяви по телебаченню Вішан Желу розмістив кілька постів на своїй сторінці в соцмережах, в яких заявив, що «представники української секретної служби винесли ікони на подвір’ї та підпалили їх» і що «українці підпалюють румунські Церкви».

    Недивним чином ці меседжі, поширені румунським ексдепутатом, збігаються з промовою російського представника в Раді безпеки ООН про «утиски православної церкви і національних меншин».

    Найсвіжіше

    Популярне