Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    ДЕСС відповіла на заяви УПЦ (МП) про «незаконну» релігієзнавчу експертизу їхнього статуту

    В Державній службі етнополітики та свободи совісті прокоментували заяви Юридичного відділу УПЦ (МП) про «незаконну» релігієзнавчу експертизу Статуту про управління їх Церкви, де доведено її церковно-канонічний зв’язок із Московським патріархатом.

    У ДЕСС кажуть, що діяли згідно функціональними обов’язками і статею 30 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Крім цього, експертами для здійснення релігієзнавчої експертизи було обрано дослідників релігії, чию кваліфікацію переконливо доведено як їхніми науковими ступенями й вченими званнями, так і численними працями з досліджуваного питання.

    В держоргані зазначили, що взяли до відома заяву Юридичного відділу «УПЦ» про готовність Церкви захищати свій зв’язок із Московським патріархатом всіма доступними законними методами.

    Також у ДЕСС нагадали, що відповідно до Закону, до участі в релігієзнавчій експертизі було запрошено також представника УПЦ (МП) — релігійної організації щодо якої призначено цю експертизу. Однак він відмовився і від участі в релігієзнавчій експертизі, і від можливості надати Експертній групі документи, матеріали, свідчення, думки по суті справи, обмежившись вимогою відвести чотирьох членів Експертної групи з семи.

    «Члени Експертної групи погодили висновок релігієзнавчої експертизи одностайно. Водночас вважаємо за необхідне зауважити, що Експертна група діяла неупереджено та фахово, а ДЕСС послідовно підтримує позицію свободи думки будь-якої людини, експерта зокрема, якщо така позиція узгоджується з позицією законодавства. Також ДЕСС як орган державної влади, на який покладено функції із забезпечення проведення релігієзнавчої експертизи, гарантує відсутність впливу на її результати особистих поглядів членів Експертної групи», – повідомили в ДЕСС.

    У відомстві долали, що у разі незгоди з висновком релігієзнавчої експертизи представникам УПЦ (МП) варто було б навести аргументи та надати фактологічні підтвердження на захист власної позиції.

    Нагадаємо, раніше Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) за підсумками релігієзнавчої експертизи Статуту про управління Української Православної Церкви (в єдності з Моспатріархатом) на наявність церковно-канонічного зв’язку з Московським патріархатом (Російською Православною Церквою) дійшла висновку, що «УПЦ» досі має такий зв’язок з церквою агресора.

    «Прийняття нової редакції Статуту про управління УПЦ (від 27.05.2022) та Постанови Собору УПЦ не призвели до розриву церковно-канонічного зв’язку Української Православної Церкви із Російською Православною Церквою. Статус УПЦ як структурного підрозділу РПЦ, що користується певними правами самостійності, але не утворює автокефальну Церквузалишається незмінним», – йдеться в повідомленні ДЕСС.

    Після цього в УПЦ (МП) заявили, що не визнають висновків релігієзнавчої експертизи, яка свідчить про їх приналежність до РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне