Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    В УПЦ МП не визнають висновків релігієзнавчої експертизи, яка свідчить про їх приналежність до РПЦ

    В УПЦ (в єдності з МП) не визнають висновків релігієзнавчої експертизи, яка свідчить про їх приналежність до РПЦ і назвали її «незаконною, проведеною з порушенням законодавства та такою, що виходить за межі предмета свого дослідження».

    Про це заявив Голова Юридичного відділу УПЦ (МП) протоєрей Олександр Бахов, передають на сайті УПЦ (МП).

    За його словами, висновок  даної експертизи, яка  проаналізувала змінений на Феофанії Статут УПЦ (МП) і дійшла висновку, що УПЦ (МП) в церковно-канонічному плані є структурним підрозділом Московського патріархату нібито «викликає подив у будь-якого юриста, адже складений людьми, які були обрані для участі у цій експертизі без зрозумілих підстав і не несуть ніякої відповідальності за свою роботу».

    Замість відповісти на конструктивні аргументи експертизи, в УПЦ (МП) нагадали, як  вони вимагали в ДЕСС «роз’яснити обрання саме цих членів експертизи» та висловили недовіру їм,  «оскільки вони неодноразово відкрито висловлювали своє упереджене ставлення і робили відверто ворожі заяви» щодо вірян УПЦ (МП).

    На думку УПЦ (МП), ДЕСС нібито повелась не об’єктивно.

    За словами Бахова, у висновку, опублікованому на сайті ДЕСС, релігієзнавці «видали бажане за дійсне», коли проаналізували зв’язки УПЦ (МП) із РПЦ і визнали першу структурним підрозділом Моспатріархату.

    Бахов заявив, що статут РПЦ і сайт РПЦ не треба було аналізувати експертам, попри те, що Формулювання грамоти Алексія ІІ вимагають дослідити і рішення Архієрейського Собору РПЦ, що відбувся 25—27 жовтня 1990 року. Адже, згідно з грамотою патріарха Московського Алексія ІІ, що згадана в І пункті зміненого статуту УПЦ (МП) в Феофанії, УПЦ (МП) має керуватися «визначеннями цього Архієрейського Собору».

    «Предметом експертного дослідження, відповідно до рішення РНБО, є церковно-канонічний зв’язок з Московським Патріархатом у Статуті про управління УПЦ, а не у статуті та сайті РПЦ, — зазначив юрист. — Згідно з уставними документами, Українська Православна Церква є незалежна і самостійна у своєму управлінні та устрої, Її органи управління — Собор і Синод — знаходяться в Києві. Тож дана експертиза абсолютно не відповідає предмету дослідження».

    Представник УПЦ МП назвав релігієзнавчу експертизу, «втручанням у внутрішні справи найбільшої конфесії України, грубою маніпуляцією та намаганням зухвало порушити права на свободу віросповідання 12 тисяч релігійних організацій та мільйонів віруючих громадян України».

    Крім цього в УПЦ (МП) лякають, що після прийняття рішення на підставі цього висновку, вони будуть «захищатись усіма законними способами, як на національному, так і на міжнародному рівнях».

    Найсвіжіше

    Популярне