Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Священик УПЦ (МП) із Сєвєродонецька давав вказівки окупантам кого із священників ПЦУ треба вбити, – New York Times

    Агентами «ФСБ у рясах» зацікавилися за Заході. New York Times опублікувала цікаві деталі про підривну діяльність священника Андрія Павленка з Сєвєродонецька. Це його затримало СБУ за підозрою у співпраці з окупантами.

    Виявилось, що він давав вказівки ліквідувати своїх «конкурентів» – радив, кого зі священиків Православної Церкви України, на його думку, треба вбити.

    «Його потрібно вбити», — написав він про священника із ПЦУ, згідно з доказами, представленими під час процесу над ним в українському суді, які свідчать про те, що він надсилав російській армії списки людей, яких потрібно було вбити після окупації міста.

    Крім того він здавав позиції ЗСУ. «На півночі їх близько 500, з мінометним взводом, п’ятьма бронетранспортерами і трьома танками», – написав Павленко російському офіцеру в березні, коли російська армія завдавала артилерійських ударів по Сєвєродонецьку та районам навколо нього.

    Пізніше священника УПЦ (МП) Павленка, якого було засуджено за колабораціонізм,  обміняли на громадянина США Мурекезі Суеді.

    “Його навряд чи можна було назвати поодиноким випадком. За останній час в Україні заарештували або публічно визнали підозрюваними понад 30 священнослужителів і черниць Російської православної церкви”, – йдеться в матеріалі NYT.

    Як зазначає світова преса, для СБУ російська церква (УПЦ МП), одна з двох найбільших православних церков в Україні, становить унікальну підривну загрозу — інституція, яка користується широкою довірою, яка є не лише інкубатором проросійських настроїв, але й проникнута священниками, ченцями і черницями які допомагали Росії у війні проти України.

    Що ще відомо про священника-зрадника України?

    Протоієрей Андрій Павленко був настоятелем Лисичанського Свято-Тихвинського храму УПЦ МП. Він передавав військовим РФ інформацію про бойові позиції українських Сил оборони на території міста, а також у районі Сєвєродонецька. Крім того, інформував кураторів про місцевих патріотів, які потенційно могли чинити опір окупантам.

    Служба безпеки України затримала зловмисника у квітні 2022 року. Слідство встановило, що священника завербували співробітники ФСБ ще в 2014 році під час його поїздки до Росії.

    “Перевертень у рясі від початку окупації Росією частини Луганщини регулярно їздив на захоплену територію, має пристрасть до антикваріату: колекціонував дороге церковне начиння, старовинні православні реліквії та мощі. Останні, за інформацією парафіян, вивозив без благословення вищого ієрарха на територію РФ”, – йшлося про нього в повідомленні ІА “Вчасно”.

    Суд погодився із доводами прокурора та визнав настоятеля винним, призначивши йому покарання у вигляді 12 років позбавлення волі.

    Зі свого боку пропагандистські росЗМІ написали про те, що “отця Андрія викрали СБУ за підозрою в шпигунстві на користь Росії”, але потім окупантам “вдалося обміняти” свого приспішника.

    За даними СБУ, відкрито понад 50 кримінальних справ стосовно 54 священиків УПЦ (МП), а суди винесли вже 3 обвинувальних вироки. Також митрополит Вінницької єпархії УПЦ (МП) постане перед судом.

    Раніше у РПЦ обіцяли допомогти колаборантам із УПЦ (МП), яких обміняють на українських полонених. Росіяни також сьогодні будуть жалітись на Україну в ООН через ситуацію з УПЦ (МП).

    протоієрей павленко, андрей павленко, священик павленко
    Священник УПЦ МП Андрій Павленко давав вказівки окупантам кого із священників ПЦУ треба вбити

    Найсвіжіше

    Популярне