Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Розвідка підтвердила: Україна обміняла священника-зрадника з УПЦ (МП) на громадянина США

    Україна в рамках обміну полоненими 14 грудня передала російській стороні священника УПЦ (в єдності з Московським патріархатом).

    Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов в ефірі національного телемарафону, передає “Радіо Свобода”

    “Можу цікаву деталь повідомити. Сьогодні росіяни у своїх телеграм-каналах повідомили, що вони забрали до себе священника УПЦ (МП), який в Україні отримав вирок за державну зраду. Скажу, що не без його допомоги в цьому контексті повернувся сьогодні й громадянин США до України і може повернутися додому”.

    За словам розвідника, американець – це активіст, який залишався в Херсоні і був незаконно заарештований окупаційною владою. Інших подробиць цієї частини обміну Юсов не надав.

    Що відомо про священика, якого обміняли

    Українська сторона передала Росії настоятеля Лисичанського собору, протоієрея Андрія Павленка.

    Він передавав окупантам інформацію про бойові позиції українських військ на території міста, а також у районі Сєвєродонецька. Також інформував кураторів про місцевих патріотів, які потенційно могли чинити опір окупаційним угрупованням.

    Служба безпеки України затримала зловмисника в квітні 2022 року.

    Слідство встановило, що священика завербували співробітники ФСБ у 2014 році під час поїздки Павленка в Росію.

    Суд погодився з доводами прокурора та визнав настоятеля винним, призначивши йому покарання у вигляді 12 років позбавлення волі.

    Зі свого боку, пропагандистські росЗМІ написали про те, що “батька Андрія викрали СБУ за підозрою в шпигунстві на користь Росії”.

    протоієрей павленко, андрей павленко, священик павленко

    Хто такий громадянин США, якого обміняли на священика УПЦ (МП)

    Громадянин США — це активіст, який залишався у Херсоні, і був незаконно заарештований окупаційною владою.

    Глава Офісу президента Андрій Єрмак назвав його ім’я та прізвище. Йдеться про 35-річного Мурекезі Суеді.

    Він переїхав в Україну в 2020 році займався криптовалютами.

    Окупанти побачили чоловіка і вирішили, що це “солдат НАТО”. Унаслідок Мурекезі заарештували і судили у так званій “ДНР” за статтею “розпалювання міжнаціональної ворожнечі”.

    Він був без зв’язку шість місяців. Про те, що Мурекезі таки живий, повідомили Олександр Дрюке та Енді Хуінь, які сиділи з ним в одній в’язниці та були обміняні на кума російського президента Віктора Медведчука.

    Наприкінці жовтня, за словами Мурекезі, його звільнили з в’язниці в Донецьку, але він не зміг покинути місто, оскільки документів, що засвідчують особу, бойовики йому не віддали.

    На початку грудня повідомлялося, що Мурекезі досі залишався в Донецьку, оскільки не міг виїхати без документів.

    Станом на сьогодні представник Білого дому Джон Кірбі підтвердив, що в межах ранкового обміну полоненими між Росією та Україною з полону справді звільнено громадянина США.

    ГУР: Украина обменяла священника УПЦ МП на американского активиста, плененного оккупантами в Херсоне

    Нагадаємо: 14 грудня відбувся черговий обмін полоненими – Україна повернула додому 64 захисники, які воювали на Донеччині та Луганщині.

    Найсвіжіше

    Популярне