П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Міністерство юстиції перевірить договір УПЦ (МП) на оренду майна нижньої Києво-Печерської лаври

    Мін’юст перевірить договір УПЦ в єдності з Московським патріархатом на оренду майна Нижньої лаври. У ньому не зазначено строк дії договору, а це може вважатися юридичним порушенням.

    Про це розповіла заступниця голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук в коментарі «Укрінформу».

    «У випадку з Верхньою лаврою просто закінчився договір і його не продовжили. Щодо Нижньої лаври — було ухвалено розпорядження Кабміну (у 2013 році — ред.), і в самому договорі оренди не вказано термін, коли він спливає. Навіть якщо оренда безстрокова, так і має бути вказано в документі, а там цього немає», — зазначила Кравчук.

    До перевірки договору долучать фахівців Міністерства юстиції. Вони проаналізують, чи цей документ повністю відповідає чинному законодавству, адже будь-який договір має певні терміни.

    За словами Євгенії Кравчук, наприкінці січня будуть відомі результати роботи Міжвідомчої робочої групи, яка напрацьовує пропозиції щодо діяльності церков.

    Наразі уряд працює над проєктом закону, який дозволить у судовому порядку забороняти діяльність релігійних організацій (Церков), що підпорядковуються Росії.

    «Є депутатські напрацювання, але ми чекаємо реєстрації законопроєкту від Кабміну, над яким працює Мін’юст. Цей текст на фінальній стадії. Він має ще пройти опрацювавання з різними відомствами. Я сподіваюся, що в січні він з’явиться», — сказала Кравчук.

    Також від ДЕСС очікуються результати перевірки УПЦ МП на відповідність церковним канонам, включно з визначенням зв’язків із москвою та рпц. Також МКІП презентує висновки щодо наявності порушень пам’яткоохоронного законодавства, зокрема, «з питання реставраційних робіт – чи відбувалися вони з відповідними дозволами, з питань будівництва й знесення споруд».

    Нагадаємо, наприкінці грудня 2022 року державний заповідник «Києво-Печерська лавра» повідомив УПЦ МП, що з 1 січня не продовжуватиме з нею договір щодо Успенського собору та Трапезної церкви у Верхній лаврі.

    Кравчук також говорила, що держава розслідуватиме незаконне будівництво на території нижньої лаври та Почаєва. Вона переконана, що РПЦ на території України не може існувати, бо це фактично підрозділ ФСБ.

    Раніше комітет ВР рекомендував ухвалити законопроєкт про заборону РПЦ в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне