Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Держава розслідуватиме незаконне будівництво на території нижньої лаври та Почаєва, – Кравчук

    В нижній Лаврі та в Почаївській лаврі проведуть перевірки на дотримання пам’яткоохоронного законодавства. Раніше там повним ходом йшло будівництво.

    Про це в інтерв’ю “ЧЕСНО” сказала депутат СН, заступниця голови комітету з питань гуманітарної політики ВР Євгенія Кравчук.

    Вона припустила, що ПЦУ отримає дозвіл на проведення богослужінь в Трапезному та Успенському храмах Києво-Печерської Лаври.

    “Щонайменше шляхом разових приписів, наскільки я знаю про довгострокову передачу храмів якійсь із релігійних організацій поки що не йдеться”, – уточнила Кравчук.

    “Складніше питання – об’єкти нижньої лаври, яка за часів Януковича і Азарова була віддана у безстрокову оренду. А також Почаївська лавра, де оренда до 2052 року. У договорі так прописано, що фактично держава не може ініціювати розірвання договору навіть у судовому порядку. Виходом може бути перевірка на дотримання пам’яткоохоронного законодавства, адже не секрет, що будівництво на територій лавр йшло повним ходом”, – пояснила вона.

    Саме тому, за словами Кравчук, в указі президента щодо введення в дію рішення РНБО про діяльність релігійних організацій є пункт про проведення перевірок та прояснення ситуації з державним майном.

    “Депутати давно цікавились у правоохоронних органів, де кримінальні справи, підозри тощо. І я дуже тішусь, що СБУ останнім часом активно працює, бо там є над чим працювати. Кожен обшук – це суцільний “русскій мір”, портрети гундяєвих, російські паспорти і купа готівки в сейфах”, – сказала нардеп.

    Кравчук додала, що йдеться про дуже чутливу сферу, і важливо не допустити кроків, які могли б загнати релігійні громади в підпілля та перевести в дискурс про страждання за віру.

    Найсвіжіше

    Популярне