П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ на території України не може існувати, бо це фактично підрозділ ФСБ – заступниця голови парламентського комітету

    Комітет із питань гуманітарної та інформаційної політики запропонував парламенту схвалити в першому читанні два закони: перший забороняє в Україні організації, що можуть мати відношення або підпорядковуються Російській православній церкві (РПЦ), а другий стосується добровільного переходу громади з однієї церкви в іншу.

    Про це розповіла народна депутатка, заступниця голови парламентського Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук (фракція «Слуга народу»).

    «В указі Президента Володимира Зеленського (№820/2022) йдеться про три ключові речі. По-перше, РПЦ на території України не може існувати й діяти, бо це фактично підрозділ ФСБ, вони всі схвалюють геноцид українців і благословляють це. Ті релігійні структури, що діють в Україні й мають якісь канонічні зв’язки з РПЦ, становлять загрозу для нашої держави. По-друге, в указі є звернення щодо етнополітики і свободи совісті. Необхідно перевірити статут церкви, яка каже, що нібито порвала всі зв’язки з РПЦ, але має там священнослужителів, які входять до синоду. Тож багато релігієзнавців твердять, що це окозамилювання», – сказала Кравчук.

    За її словами, третьою складовою указу є державне майно, яке перебуває в оренді окремих релігійних громад.

    «Принаймні дві Лаври – Почаївська та Києво-Печерська – є власністю держави і входять до складу культурних заповідників. Цю діяльність також треба перевірити. Тому не йдеться про заборону української церкви, що дотримується здорового глузду й законів України, а мова про організації, що можуть мати відношення або підпорядковуються РПЦ», – наголосила політикиня.

    Що стосується законопроєкту про добровільний перехід громади з однієї церкви в іншу, то в Україні необхідно забезпечити право громадян робити це без перешкод.

    «У нас більшість прихожан московського патріархату насправді себе асоціюють з українською церквою і не хочуть себе асоціювати з російською. Це важливо забезпечити. Ми не тиснемо на свободу совісті чи релігію. Звичайно, дискусія ще буде в парламенті. До того ж ми співпрацюємо з Кабміном і чекаємо призначення нового очільника відповідного органу – Державної служби України з етнополітики та свободи совісті», – поінформувала народна депутатка.

    Вона додала, що суспільство вітає дії правоохоронців, які виконують свою роботу й виявляють відвертих зрадників та колаборантів.

    Найсвіжіше

    Популярне