П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Ватикані відбувся похорон папи Бенедикта XVI

    5 січня вірні Римо-Католицької Церкви прийшли, щоби взяти участь у похороні вислуженого Папи Бенедикта. Коли о 8:45 місцевого часу труну винесли на площу, учасники богослужіння привітали процесію оплесками. Труну, поставлену перед вівтарем, покладено розгорнуту Євангелію, після чого розпочалося проказування молитви на вервиці, повідомляє vaticannews.va

    Богослужіння, яке розпочалося о 9:30 місцевого часу, очолив Папа Франциск, з яким співслужили приблизно 130 кардиналів, 400 єпископів і 3700 священиків, між якими були глави Східних Католицьких Церков, єпископи з України та українські єпископи з діаспори. Відповідно до форми, впровадженої після того, як у папи Франциска розпочалися проблеми з коліном, він очолював богослужіння та виголосив проповідь, а Літургію Євхаристії очолив кардинал Джованні Баттіста Ре, Декан Колегії Кардиналів.

    Згідно з бажанням Бенедикта XVI, церемонія мала скромний характер. Лише дві делегації – з Німеччини та Італії, очолені президентами та главами урядів – мали офіційний статус, але в приватній формі в богослужінні брали участь деякі монархи, президенти та прем’єр-міністри, інші представники урядів. Офіційно були представлені також різні християнські конфесії.

    Наприкінці Святої Меси Франциск звершив обряди останнього прощання. Труну під траурний передзвін і оплески учасників богослужіння перенесено до крипти базиліки Святого Петра для поховання.

    Нагадаємо, у Ватикані розповіли про особливості церемонії похорону Бенедикта XVI. Також Вселенський патріарх назвав великим теологом Бенедикта XVI.

    Найсвіжіше

    Популярне