Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Святкування Різдва Христового: пояснення священника з Полтавщини

    25 грудня вказується у церковних книгах як дата відзначення Різдва у католиків і православних вірян. Одні святкують за новим стилем – Григоріанським календарем, а інші за Юліанським. Через це є різниця у датах – 25 грудня чи 7 січня. Чи можуть жителі Полтавщини обрати дату свята, розповів в телеефірі благочинний Шишацького округу отець Павло.

    За його словами, рішенням Священного Синоду ПЦУ дозволили єпархіям звершувати різдвяні богослужіння 25 грудня, якщо буде таке бажання парафіян.

    «Ми святкуємо не дату, а шануємо подію. До 1929-го року Україна святкувала Різдво 25 грудня. Моя особиста думка, що правильно святкувати 25 грудня. Так, як Новий рік співпадав у нас із різдвяним постом, то люди, які дотримуються посту, були обмежені в святкуванні Нового року. І логічно буде відсвяткувати Різдво Христове, а вже потім Новий рік. Але тут головне запитати, як до цього ставляться парафіяни тієї чи іншої громади».

    Отець Павло пояснив, що остаточне рішення про зміну календаря не було ухвалене, обговорення цієї теми триває. Тож дати відзначення всіх зимових свят можна обирати:

    • 19 грудня або 6 грудня – вшанування святителя Миколая Чудотворця;
    • 7 січня або 25 грудня – Різдво Христове;
    • 14 січня або 1 січня – вшанування святителя Василія Великого;
    • 19 січня або 6 січня – свято Хрещення Господнього.

    Зміна дат святкування можлива за спільним рішенням настоятеля і громади. Для цього потрібно провести загальні збори парафіян.

    Після ухвалення рішення та звершення богослужіння до Київської Митрополії слід передати письмову інформацію про кількість присутніх. Цю інформацію мають вивчати при потребі переходу на Новоюліанський календар, каже отець Павло.

    Найсвіжіше

    Популярне