П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Болгарський патріарх Неофіт не прийняв митрополита із Московської Церкви

    6 грудня, коли Православна Церква відзначає пам’ять святителя Миколая Чудотворця, до Болгарії з візитом прибув митрополит Волоколамський Антоній, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків РПЦ. Нагодою стало 70-річчя заснування в Болгарії філії РПЦ.

    Божественну літургію очолив митрополит Ловчанський Гавриїл у співслужінні Волоколамського Антонія та Головного секретаря Священного Синоду Болгарської Православної Церкви єпископа Мелниського Герасима.

    Однак ця Божественна Літургія була…іншою, оскільки під час неї відбулася акція протесту проти Російської Церкви, яку висвітлювали всі ЗМІ, а мітингувальники вигукували: «Вбивці!». Причина, реакція на роль російської церкви у війні в Україні.

    Нагадаємо, що Болгарія, як держава-член Європейського Союзу, виступила проти агресивної політики Російської Федерації в Україні та засудила військовий напад на український народ.

    Показовим для всієї ситуації є той факт, що посол рф в Болгарії Елеонора Митрофанова, яка була присутня на богослужінні в російському храмі-подвір’ї (представництві), вважала за доцільне вийти через чорний хід, щоб не зіткнутися з демонстрантами.

    Болгарські ЗМІ ще 2 грудня повідомили, що митрополит Волоколамський перебуває з візитом в країні з явною метою вплинути на можливе майбутнє рішення Синоду Болгарської Церкви про визнання “томосу” про автокефалію, наданого Сербською Церквою Охридській архиєпископії і визнаного Московським патріархатом. Однак всім у православному світі відомо, що тільки Вселенський патріархат має право видавати Томос про автокефалію.

    Безумовно, мета візиту Антонія (Севрюка) і невизнання російських злочинів в Україні та невизнання автокефалії Православної Церкви України, яка отримала томос від Вселенського Патріарха Варфоломія на початку 2019 року.

    У ЗМІ нагадали, що півтора місяці тому митрополиту РПЦ Антонію (Севрюку) був заборонений в’їзд до Великобританії, а 20 днів тому його участь у Німеччині в конференції з питань діалогу між православними, католиками і протестантами викликала скандал. Гість програми, професор Ділян Нікольчев, експерт з канонічного права, прокоментував, що цей візит, скоріш за все, є суто політичним, а не церковним (митрополит Антоній не перебуває у санкційному списку і подорожує за дипломатичним паспортом).

    Вже 5 грудня голова партії “Демократи за сильну Болгарію” направив листа голові Комісії з контролю над службами безпеки Даніелу Мітову з проханням відповісти на питання, які заходи були вжиті у зв’язку з візитом митрополита Волоколамського до Болгарії.

    6 грудня коаліція “Демократична Болгарія” виступила із заявою проти цього візиту, яку наступного дня зачитала з трибуни Народних зборів місцевий депутат.  Депутат зазначив, що згідно з правилами Православної Церкви, Вселенський Патріархат є єдиним, хто має право видавати Томос про автокефалію будь-якої іншої Православної Церкви. Він також зазначив, що інтереси Болгарії як члена ЄС і НАТО полягають у підтримці більш тісних союзницьких і тісних відносин з сусідами і партнерами.

    Тим часом, лідер іншої болгарської партії Бойко Борисов нещодавно відвідав Стамбул і провів предметні переговори з Вселенським патріархом Варфоломієм, де чітко і недвозначно заявив, що Болгарія повинна визнати автокефальну Православну Церкву України.

    8 грудня, через два дні після заяви “Демократичної Болгарії”, парламентська група коаліції ГЄРБ-СДС також оприлюднила заяву, яка містить прохання про визнання Православної Церкви України, а також звернення до Болгарської Православної Церкви. У заяві, серед іншого, йдеться про наступне:

    “Останніми днями в Болгарії перебуває голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату митрополит Волоколамський Антоній. Присутність 6 грудня на богослужінні в російському метохії послів Росії і Білорусі та болгарських громадських діячів, причетних до “русофільського” об’єднання, посилила підозру і побоювання, що існує небезпека використання Церкви в якості політичного інструменту”.

    Так, за повідомленнями болгарських ЗМІ, погано спланований і погано скоординований неофіційний візит в Болгарію митрополита РПЦ Антонія в час політичної кризи і війни спровокував політичні, комунікаційні та суспільні дебати, що, безумовно, вже має вплив на Болгарську Православну Церкву.

    На сайті “Світло Фанара” роздумують, що вирішить Синод Болгарської Церкви, який збереться 13 грудня? Чи наважаться визнати автокефалію ПЦУ, як закликали болгарські політики.

    Однак той факт, що патріарх Болгарський Неофіт не прийняв митрополита РПЦ Антонія, привертає увагу, враховуючи, що російський архієрей нещодавно зустрічався з патріархом Єрусалимським Феофілом і патріархом Сербським Порфирієм.

    Також на сайті Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського Патріархату (ВЗЦЗ) опублікована новина про те, що Волоколамський Антоній зустрівся 6 грудня 2022 року з главою болгарського царського дому Симеоном II Саксько-Бурготським, але про жодну іншу зустріч з болгарським державним діячем не згадується.

    Найсвіжіше

    Популярне