Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У Франківську місцеві активісти мітингували проти УПЦ (МП)

    В Івано-Франківську два десятки активістів та небайдужі мешканці міста вийшли на пікет під храм УПЦ в єдності з МП на вулиці Довженка.

    Схожі акції сьогодні відбулися у Києві та інших регіонах, повідомляє kurs.if.ua

    Українці вимагають від Конституційного суду розблокувати закон про перейменування церкви московського патріархату. Справа на розгляді суду перебуває майже 4 роки.

    Відповідно до ухваленого Верховною Радою закону, який оскаржують у суді депутати від ОПЗЖ, «Українська православна церква» має називатися «російською православною церквою в Україні».

    Під храм УПЦ МП в Івано-Франківську активісти прийшли з плакатами «Ні московській агентурі», «Московський патріархат вбиває», «Московським слугам до росії».

    «У час, коли у нас війна, коли гинуть люди. Ця московська церква все рівно працює. Церква, яка сьогодні прикривається синьо-жовтим прапором – вона фальшива. Ми знаємо, після обшуків маємо докази, що ця церква працювала проти України. Вони не тільки займалися пропагандистським діями, вони на фронтових позиціях працювали, як розвідники, вони здавали наших воїнів, здавали їхні позиції. Ця церква напряму підпорядковується патріархам Онуфрію і Кирилу. Вони виконують всі вказівки, які надає ворог. Вони роблять усе, щоб у нас не було незалежної української церкви», – сказала депутатка обласної ради Наталія Перцович.

    Голова обласного осередку ГО «Справа громад» Олег Федянін зазначив, що сьогодні, на жаль, у країні багато вірян російської православної церкви, яка діє під егідою УПЦ МП. За його словами, росія через свою церкву в Україні намагається налаштовувати українське суспільство на більш лояльний рівень розуміння рф.

    «Сьогодні потрібно працювати з цими людьми, доносити всім, що не можна пасивно ставитися до російської православної церкви в Україні. Говорять: «Благими намірами вимощена дорога в пекло». Приблизно це зараз робить російська церква в Україні. Під егідою допомоги найнезахищенішим верствам населення вони завойовують прихильність до своєї церкви. В умовах війни ми не можемо дозволити, що в Україні існувала афілійована з ФСБ структура», – сказав Федянін.

    На завершення акції активісти на території поспілкувалися з помічником настоятеля храму, отцем Дмитром. Він заперечував роботу УПЦ МП на ворога. Знайдену антиукраїнську літературу та російські паспорти під час обшуків у єпархіях та храмах за його словами підкинули правоохоронці.

    «З цією церквою я родився, з цією церквою мене поховають», – відреагував служитель УПЦ МП на заклики перейти до ПЦУ.

    Спір між отцем і франківцями перервали працівники поліції, які попросили розійтися на час повітряної тривоги. Частина пікетувальників з отцем і вірянами, що були на території храму пройшли у сховище, де знайшли газету «Русь державная» та брошуру для священників видану «Російською православною церквою».

    Нагадаємо, петиція про заборону УПЦ (МП) набрала необхідну для розгляду кількість голосів. Також Львівська облрада знову закликала заборонити УПЦ (МП).

    Фото: kurs.if.ua
    Фото: kurs.if.ua/
    Фото: kurs.if.ua
    Фото: kurs.if.ua
    Фото: kurs.if.ua
    Фото: kurs.if.ua

     

    Найсвіжіше

    Популярне