П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Мінську віряни відмовляються забирати майно із Червоного костелу

    Віряни відмовляються забирати майно з костелу святих Симеона та Олени у Мінську. Відповідну заяву прийняв костельний комітет парафії, повідомляє Єврорадіо.

    Віруючі протестують проти того, що держава раптово скасувала оренду костелу та змушує звільнити приміщення. На це парафія “не має ні фізичних, ні юридичних, ні матеріальних засобів”. До того ж людям не дали можливості працювати з документацією, що, за їхніми словами, “паралізувало юридичну та фінансову діяльність парафії”. Зокрема, їм не надали доступу до акту огляду приміщень комплексу будівель Червоного костелу від 3 жовтня 2022 року.

    Віруючі заперечують свою провину в пожежі, що сталася у костелі, оскільки за справність ліній електромереж та електрообладнання відповідає державне підприємство “Мінська спадщина”. Вони додають: “Займання сталося вночі, коли навантаження на електромережі було мінімальним”.

    Люди також звертають увагу, що ні віруючі, ні священики костелу, ні навіть керівники Католицького костелу в Білорусі не мали можливості на власні очі побачити пошкодження у Червоному костелі та переконатися у його аварійному стані.

    “Ми відмовляємося виносити речі з костелу, оскільки вважаємо це безпідставним і неможливим з вищезгаданої причини. Те, що представникам приходу заборонено вхід у костел, а співробітникам КУП “Мінська спадщина” та інших організацій він не обмежений, викликає недовіру та підозрілість”, – наголошують у костельному комітеті.

    Костьольний комітет пропонує зробити ремонт у костелі за рахунок приходу (на пожертвування та працею віруючих) без залучення бюджетних коштів у якнайшвидший термін. Також костьол ухвалив клопотати про передачу будівлі костелу на баланс парафії.

    Як розповідало Єврорадіо, 6 жовтня стало відомо, що держава забирає у віруючих Червоний костел у центрі Мінська (він був в оренді біля парафії). Підставою стала пожежа в будівлі костелу, що сталася наприкінці вересня. При цьому повідомлялося, що площа пожежі становила 20 квадратних метрів.

    12 жовтня ксьондз Владислав Завальнюк провів прощальну месу із Червоним костелом.

    Найсвіжіше

    Популярне