Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Польща знесла чотири пам’ятники Червоній Армії

    Польська влада знесла чотири пам’ятники солдатам Червоної Армії, які загинули під час Другої світової війни. Таке рішення влада пояснила тим, що історично напружені відносини між Варшавою та Москвою впали до нового мінімуму через вторгнення Росії в Україну.

    Про це повідомляє Reuters.

    Зазначимо, історична пам’ять про Другу світову війну викликає розбіжності у польсько-російських відносинах, а сьогоднішній воєнний конфлікт в Україні спонукає Варшаву активізувати знесення пам’ятників полеглим радянським солдатам по всій країні.

    Згідно з російською риторикою, Радянський Союз звільнив Польщу, коли вигнав німецьких нацистів. Однак більшість поляків вважають, що СРСР замінив нацистську окупацію іншою формою репресій.

    “Цей пам’ятник є пам’ятником брехні. Совєти не принесли свободи у 1945 році, вони принесли нове поневолення”, – заявив незадовго до знесення пам’ятника у Глубчицях голова Польського інституту національної пам’яті (IPN) Кароль Навроцький.

    Цими днями були знесені пам’ятники у Бичині, Сташуві та Боболицях. У президента Росії владіміра путіна вже засудили знесення і назвали брехнею.

    Нагадаємо, Польща за три місяці декомунізації прибрала 20 радянських пам’ятників. Також у Польщі був дипломатичний скандал через запрошення посла Росії.

    Найсвіжіше

    Популярне