П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Книгу зі Львова, подаровану Папі Римському, купили законно – ЗМІ

    Франкомовне видання філософа Іммануїла Канта “Вічний мир”, видане 1796 року у Кьонігсберзі (теперішній Калініград), яке президент Франції Еманюель Макрон подарував Папі Римському Франциску, вивезли зі Львова в середині ХІХ століття.

    Французькі журналісти зв’язались з Патріком Ачуелем, паризьким книготорговцем, який спеціалізується на старовинних і рідкісних книгах, чиє ім’я назвав у контексті цієї справи швейцарський журналіст Арно Беда. Патрік Ачуель підтвердив, що продав книгу Канта президенту Франції і вона жодним чином не пов’язана з грабуванням нацистами бібліотек.

    “Історія цього примірника показує, що його не могли вкрасти нацисти. Я не сумніваюся в цьому, і, будучи юдейського віросповідання, я чутливий до цього питання. Книга походить із бібліотеки у Львові, з якої її вивезли десь між 1850 і 1870 роками, ймовірно, на продаж”, — сказав він.

    “Потім книга прибула до Франції. І це було в Парижі приблизно в 1900 році в будинку книготорговця з відомою історією, Люсьєна Бодена, який був спеціалістом з езотерики. Надрукована етикетка підтверджує це. Остання згадка про книгу – приватним колекціонер купив її півстоліття тому. І його син продав книгу мені. У цьому немає жодних проблем, усе можна перевірити”, – додав Патрік Ачуель.

    Він сказав, що “встановив ціну” Єлисейському палацу, резиденції президента Франції, нижчу за каталожну ціну в 2500 євро, і сказав, що польський уряд вже його опитав, щоб з’ясувати походження книги.

    Найсвіжіше

    Популярне