Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Макрон подарував Папі Франциску антикварне видання, що зникло зі Львова

    Президент Франції Еманюель Макрон подарував Папі Римському Франциску працю Іммануїла Канта «Вічний мир: Філософський нарис», видану 1796 року, із колекцій довоєнного Львівського університету.

    Про прикру подію написав Іван Матковський, літературознавець, дослідник родини Шептицьких, повідомляє «Духовна веліч Львова».

    «Емманюель Макрон після вчора під час візиту у Ватикані подарував Папі Франциску працю Іммануїла Канта “Вічний мир: Філософський нарис”, видану 1796 р. Все б нічого, якби італійські журналісти не роздивилися на виданню печатку власника книги, яким виявилася “„Czytelnia Naukowa we Lwowie” – перше львівське наукове товариство студентів, засноване у 1867 р. Спадкоємцем їхньої бібліотеки нині є Львівський Університет ім. Івана Франка».

    Іван Матковський зазначив: невідомо, за яких обставин видання потрапило до Макрона, а також коли саме його вкрали зі Львова – під час Другої світової, чи після 1991 року.

    Про подію також написав Томаш Маєвський, викладач кафедри антропології літератури та культурології Ягеллонського унівеситету. «Президент Франції Емманюель Макрон вчора в Римі подарував Папі Франциску перше видання праці Канта “Проєкт вічного миру” 1796 року. Гарний жест. Проблема в тому, що на антикварній книзі є штамп, який підтверджує, що це екземпляр із колекцій довоєнного Львівського університету. Швидше за все розграбований під час Другої світової війни німцями…», – зауважив науковець, додавши, що це «маленька політична алегорія з дефектною європейською пам’яттю».

    Найсвіжіше

    Популярне