Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Антіохійська Церква молиться за мир в Україні і закликає перейти на «мову діалогу»

    Священний Антіохійський Синод під головуванням Патріарха Іоанна Х (Язигі) провів свою тринадцяту чергову сесію та чотирнадцяту надзвичайну сесію з 12 по 17 жовтня 2022 року в Баламанді.

    Отці Антіохійської Церкви «з глибоким болем і великим сумом спостерігали за болісними подіями в Україні, які вразили весь світ. Вони піднесли гарячі молитви за мир в Україні та в усьому світі, а також за те, щоб Всевишній Господь надихнув тих, хто приймає рішення, щоб панував мир і переймали мову діалогу, щоб уберегти кожного від подальших руйнувань, людських і матеріальних втрат», – повідомляє orthodoxtimes.com

    В Антіохійській Церкві також зазначили, що моляться за мир у всьому світі і просять Христа Ісуса, Всемогутнього Господа миру і Бога всякої втіхи, щоб вселив Свій мир у всіх. Щоб Бог торкнувся світу Своєю любов’ю і Божественним милосердям і зцілив рани людей, які живуть на територіях, де є війна.

    Інші рішення

    Після призивання Святого Духа та благання Божого милосердя Отці Синоду розглянули питання викрадених митрополитів Алеппо Булоса Язіґі та Юханни Ібрагіма та засудили повне міжнародне мовчання щодо цього питання, яке триває десятий рік. Вони закликали до їхнього звільнення та до негайного розв’язання цієї справи, яка символізує безперервні страждання людей Сходу.

    Отці Синоду розглянули становище різних Антіохійських Архиєпархій на батьківщині та в країнах за кордоном. Вивчали питання, пов’язані з життєдіяльністю священиків та священичою освітою. Патріарх коротко розповів про свої останні пастирські та офіційні візити, включно з візитом до архієпархії Хама та освяченням церкви апостолів Петра і Павла в Сукайлабії, візитом до Султанату Оман та освяченням св. Церква Аретас Бін Кааб в Маскаті. Він також розповів про свій візит до Єгипту для участі в засіданнях Генеральної Асамблеї Ради Церков у Карлсруе, Німеччина, а також про візит до Алеппо та відкриття там стародавнього храму Пресвятої Богородиці та старої архієпископської резиденції.

    Отці Синоду також торкнулися теми сімейного життя та підкреслили важливу роль сім’ї як «маленької церкви». Продовжуючи Синодальний семінар, на якому в жовтні 2019 р. було оприлюднено документ під назвою «Сім’я — радість життя», Отці наголосили, що спокуси, з якими сьогодні стикається сімейне життя, вимагають від священників і вірних на батьківщині та поза її межами активізувати свої зусилля. Отці підтвердили практику збереження сім’ї, шляхом виховання молоді, проведення програм підготовки до шлюбу, духовної опіки подружніх пар, бо “якщо Господь не збудує дому, то даремно трудяться будівничі” (Пс. 127, 1).

    Синод також переглянули список відповідних кандидатів на єпископство та затвердили його. Отці також схвалили створення трьох синодальних комітетів: Комітету з права приватного статусу, Комітету з біоетики та Комітету свят та святих.

    Патріарх Антіохії поінформував Отців Синоду про останні події, що відбуваються в Антіохійській Архиєпархії Північної Америки та заяву Митрополита Йосифа (Зелауї) про його відставку зі служіння в цій Архиєпархії. Розглянувши останні факти з цього приводу та розглянувши, що є найкращим для цієї благословенної Архієпархії та для добробуту її вірних, отці прийняли прохання Митрополита Йосифа про відставку. Вони подякували йому за його довге служіння Антіохійській Церкві та особливо Архієпархії Північної Америки. Вони вирішили вважати його колишнім митрополитом Антіохійської архієпархії Північної Америки, який більше не є членом Священного Синоду Антіохії. Також заявили про вакантність Митрополичої кафедри.

    Після оголошення вакансії Митрополичого Престолу Патріарх призначить патріаршого вікарія для нагляду за управлінням Архієпархії до завершення процедур обрання на цю кафедру.

    Отці прийняли прохання владики Василія (Ессея) про відставку на пенсію та його відставку зі служіння в Архиєпархії Північної Америки. Вони також подякували владиці за його церковне служіння, яке він здійснив у служінні Антіохійському престолу та Антіохійській архиєпископії Північної Америки.

    Патріарх поінформував Отців Синоду про дисциплінарні, адміністративні та правові заходи, вжиті для вирішення кризи, яка вплинула на архієпископію Аккара у Ваді ан-Насра, на основі висновку церковного розслідування та фінансового аудиту, проведеного Синодальним Комітетом. Ця комісія була сформована патріархом Антіохійським з цією метою. Ці заходи завершилися передачею коштів та нерухомості у власність архієпархії Аккар.

    Отці подякували Богові, висловивши радість з приводу повернення православної Церкви в Республіці Північна Македонія до євхаристійного сопричастя з Вселенською Православною Церквою. Вони також висловили прагнення, щоб загальноправославний консенсус щодо назви та правового статусу цієї Церкви був досягнутий якнайшвидше.

    Отці обрали архімандрита Романоса (Ель-Ханната), настоятеля Патріаршого монастиря Богоматері Баламанд, єпископом Селевкійським і Патріаршим вікарієм.

    Синод Антіохійської Церкви просить зняти санкції із Сирії

    Отці закликають до зняття «несправедливої ​​економічної блокади, накладеної на Сирію». Вони кажуть, що санкції націлені насамперед на сирійський народ, а також впливає на сусідні країни через міграцію та переміщення.

    «Отці закликають міжнародне співтовариство зробити так, щоб діалог і згода між народами переважали над запровадженням блокади проти громадян. Отці закликають активізувати зусилля для роботи над політичними рішеннями у вирішенні сирійської кризи, яка, хоч і затихає в цей час, продовжує обтяжувати сирійський народ інфляцією, облогою, переміщенням та різноманітними життєвими труднощами, навіть після того, як люди безмірно страждають від різних актів тероризму, викрадень і воєн. Отці наголошують на єдності сирійської території та принципах громадянства і співіснування як шляху до розвитку суспільства і держави», – зазначили на Синоді.

    Отці висловлюють свій глибокий сум через ситуацію в Лівані, яка є результатом деструктивної політики та неспроможності держави ізолювати політичний конфлікт від своєї ролі у здійсненні управління.

    Вони звертаються до можновладців з проханням покласти край системній корупції в управлінні державними ресурсами та прийняти невідповідну політику. «Ця політика посилює трагедії людей і приносить величезні прибутки тим, хто керує долею країни. Отці також закликають тих, хто має владу, прискорити надання необхідних життєвих послуг, прагнути полегшити життєві проблеми людей на всіх рівнях та розпочати розробку плану порятунку країни замість того, щоб відволікатися на те, щоб врятувати свої інтереси і забезпечити їхнє збереження при владі».

    «Зіткнувшись із бездіяльністю та небажанням держави виконувати свої обов’язки, а також у світлі економічних труднощів, від яких страждає більшість ліванців, останні не можуть забезпечити найнеобхідніше для життя. Деякі з постраждалих кидаються в човни смерті, щоб уникнути пекла соціальної незахищеності. Таким чином Отці Синоду висловили втіху родинам загиблих і закликали чиновників відкрити кабінет реформ для розробки економічної та соціальної політики. Вони також закликають до розробки плану, який гарантує економічне зростання та викорінює джерела корупції та марнотратства державних грошей», – зазначили на Синоді Антіохійської Церкви.

    Вони дякують усім спонсорам і благодійним організаціям, які працюють, щоб полегшити страждання ліванського народу. Вони високо цінують допомогу та соціальну роботу всіх архієпархій і запрошують вірних, особливо тих, хто здатний, тут і за кордоном, збільшити свою співпрацю в полегшенні тягарів щоденного життя своїх братів у потребі. Отці закликають усіх відновити справедливість у справі вибуху в порту Бейрута, рани, якої не загоюються вже понад два роки.

    Отці висловлюють своє рішуче неприйняття вакантної посади президента Республіки. Вони закликають депутатів виконати свій національний обов’язок і вчасно завершити свої конституційні повноваження, а також обрати кваліфікованого Президента Республіки, здатного вивести Ліван на шлях реформ, відновлення, прогресу і відновлення його провідної ролі.

    Антіохійська Церква виступила за права палестинського народу

    Отці звернулися до ситуації в Палестині, головна причина якої забувається Вони закликають усі країни світу виконувати резолюції ООН щодо права людей повернутися на батьківщину та гарантувати права палестинського народу.

    Отці моляться за Ірак та за інші країни регіону і просять Бога просвітити розум тих, хто відповідає за долі людей. Вони моляться, щоб вони відчули сум’яття людей, які живуть на цих землях. Ці війни і конфлікти оплачуються сльозами і кров’ю стражденного народу.

    Отці розмірковували про кризи, які спустошують наш світ сьогодні в результаті конфліктів між світовими державами, які особливо важкі для вразливих верств населення країни. Вони також моляться за бідних людей, яким загрожує лише їхній поганий добробут і продовольча безпека. У розпалі конфліктів, свідками яких є світ, вони наголошували на ролі Церкви та її лідерів у роботі над примиренням через поширення милосердя Христа.

    Найсвіжіше

    Популярне