П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Предстоятель Македонської Церкви: Ми не проти назви «Охридська архієпископія»

    У Македонській Православній Церкві не заперечують проти назви “Охридська архієпископія”, яке це було сказано у рішенні Вселенського патріархату. Крім того, предстоятель Македонської Церкви розповів, що Сербська Церква ігнорувала питання Македонської Церкви і тому вони звернулись до патріарха Варфоломія.

    Про це 25 липня 2022 року в інтерв’ю сербському виданню «Політика» заявив Архієпископ Македонський і Охридський Стефан.

    «Ми усвідомлюємо всю делікатність питання щодо нашої назви для так званого грецького блоку Православних Церков. Тому не проситимемо їх називати нас ім’ям, яке їм не подобається. Оскільки ми є спадкоємцями знаменитої Охридської архієпископії, для нас немає проблеми, що до нас так звертаються. Однак я переконаний, що брати-архієреї та всі віруючі грекомовних Церков зрозуміють, що ми не можемо називати себе інакше як македонцями, і що для нас наша Церква настільки ж Македонська, як і Охридська. Тут, безперечно, будуть питання, які доведеться вирішувати, але віра та любов можуть звернути гори. Якщо обидві сторони покажуть, що діють з любов’ю Христовою, – між грецькими Церквами та нашою, Македонською, легко буде досягнуто згоди», – сказав Предстоятель.

    Відповідаючи на запитання, хто зробив найбільший внесок в ухвалення рішення про повернення МПЦ-ОА у канонічну єдність зі світовим Православ’ям, Архієпископ Стефан відкрив, чому звернувся за допомогою до патріарха Варфоломія.

    «Мушу сказати, що, на жаль, в останні декілька років нашим листам, адресованим Церкві в Белграді, здавалося, не приділялося належної уваги. Якщо я помиляюся, нехай мене вибачать. Саме тому ми вдалися до прохання про посередництво Вселенського Патріарха Варфоломія. Його згода розглянути наше прохання відіграла величезну роль у нашій зустрічі за одним столом із братами-архієреями СПЦ та у вирішенні нашої проблеми. З обранням Предстоятеля Сербської Православної Церкви Святішого Патріарха Порфирія у відносинах між нашими Церквами відкрилася нова сторінка, за що ми безмежно вдячні – і як народ, і як Церква», – зазначив Предстоятель МПЦ-ОА.

    Він уточнив, що Вселенський Патріархат прийняв МПЦ-ОА у канонічну єдність «з усією православною ойкуменою», але офіційного документа про реєстрацію Помісної Церкви в диптиху автокефальних Церков у МПЦ-ОА ще чекають і сподіваються отримати його «в найближчому майбутньому».

    Нагадаємо, 9 травня 2022 року Синод Вселенського патріархату вступив у євхаристійне спілкування з Охридською Архієпископією, зціливши розкол в Північній Македонії. Також Синод Вселенського патріархату передав Сербській Церкві врегулювання адміністративних справ між нею та Церквою Північної Македонії в рамках священно-канонічного порядку та церковної традиції.  

    16 травня 2022 Синод Сербської ПЦ опублікував рішення про визнання Охридської Архієпископії. У СПЦ вітають автономію Церкви в Північній Македонії і заявили про повне літургійно-канонічне спілкування із єрархами Охридської Архієпископії. Також Сербська Церква дозволила мати діаспору Церкві в Північній Македонії, щоб кинути виклик Вселенському патріархату.

    5 червня під час співслужіння Божественної Літургії в Белграді, патріарх Сербський Порфирій надав Архієпископу Стефану, предстоятелю Церкви Північної Македонії «Томос про автокефалію».  Таким чином він прямо ставить під сумнів юрисдикцію Вселенського патріархату як єдиного компетентного церковного органу для надання автокефалії, а також створює проблеми щодо статусу церкви Північної Македонії. Перед богослужінням у інтерв’ю архієпископ Стефан сказав, що тільки Вселенський патріархат видає Томос про автокефалію, а інші Церкви його благоговійно приймають.

    9 червня Вселенський патріарх Варфоломій передав Архієпископу Охридському і Македонському Стефану акт про прийняття Церкви Північної Македонії у літургійну та канонічну єдність.

    Найсвіжіше

    Популярне