Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Євгеній заявив, що Естонська Церква (МП) не домагатиметься автокефалії

    Очільник Естонської Православної Церкви Московського патріархату митрополит Талліннський та всієї Естонії Євгеній заявив, що, попри деякі розбіжності з Російської Православною Церквою, питання про автокефалію не стоїть на порядку денному, пише err.ee.

    «Ні, про це питання не стоїть. І найближчим часом не стоятиме. Тому що потрібно відповідати параметрам автокефальної церкви. Наша церква в Естонії не відповідає цим параметрам», – сказав митрополит Євген.

    Він додав, що зв’язок Естонської Церкви МП з РПЦ має церковно-канонічний тип. Крім цього він каже, що Естонська ПЦ має такий самий статус, як Церква в Латвії, де оголошена державою автокефалія не є справжньою за церковними канонами.

    «…церкви як у Латвії, так і в Естонії і зараз є абсолютно самостійними у своєму управлінні – церковно-адміністративному, церковно-господарському. Жодних внесків не сплачується до центру (Москви, – ред.), жодної допомоги не йде з центру. Зв’язок лише церковно-канонічного ладу», – каже митрополит РПЦ.

    Митрополит Євгеній також відмовився визнавати РПЦ церквою війни, бо «священники працюють з обох боків фронту. Тому я не сказав би, що в такому випадку патріарх виступає як “партія війни”».

    За словами митрополита РПЦ, він не сприймає обіцянки окупантам від патріарха РПЦ Кіріла «простити гріхи», як прямий заклик до війни.

    «Я розцінюю це як якусь турботу про людей, щоб вони не втратили людську подобу ось у цій складній ситуації, в якій вони опинилися, тобто в умовах війни. Слова, які викликали такий ажіотаж, потрібно було роз’яснити ретельніше. Але оскільки роз’яснення не було, то я й заявив, що не погоджуюсь із такою постановкою питання та не поділяю слова патріарха», – сказав Євгеніій.

    Що було раніше?

    Нагадаємо, раніше митрополит Естонський відхрестився від слів Кіріла про прощення гріхів окупантам в разі їх смерті. Також у МВС Естонії похвалили очільника Естонської ПЦ за засудження війни рф в Україні.

    Як повідомлялося, 25 вересня патріарх Кіріло заявив, що військовослужбовцям рф «змиваються всі гріхи», якщо вони загинуть в Україні. Після цього МВС Естонії зажадало від митрополита Євгена до 12 жовтня виступити із заявою в ЗМІ, в якій однозначно і ясно висловити, поділяє він позицію патріарха Кирила чи ні. Якщо цього зроблено не буде, міністерство мало намір анулювати посвідку митрополита на проживання.

    У листі до згаданих міністрів очільник Естонської православної церкви нагадав, що ще 19 березня він долучився до заяви Ради Церков Естонії, «яка засудила війну і закликала до припинення військових дій». «З того часу моя позиція залишилася незмінною», – зазначив він.

    Своєю чергою, естонська націоналістична партія «Батьківщина» на початку жовтня закликала припинити в країні діяльність Православної церкви Московського патріархату.

    Найсвіжіше

    Популярне