Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    МАГАТЕ вимагає війська рф покинути Запорізьку АЕС

    Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії, до складу якої входять 35 країн ООН, прийняла резолюцію, що вимагає від росії припинити окупацію Запорізької атомної електростанції в Україні

    Про це повідомляє Укрінформ.

    У документі сказано, що росія має «негайно припинити всі дії проти Запорізької атомної електростанції та будь-якого іншого ядерного об’єкта в Україні, або на них».

    У резолюції додається, що окупація ЗАЕС росією значно підвищує ризик ядерної аварії. Український персонал продовжує експлуатувати станцію в умовах, які МАГАТЕ назвало такими, що загрожують безпеці об’єкта.

    Документ було внесено на розгляд вищого директивного органу МАГАТЕ з ініціативи Канади та Польщі від імені України, яка не входить до Ради керуючих організацій.

    Резолюцію підтримали 26 держав, проти висловилися лише дві – росія та Китай. Сім країн утрималися під час голосування.

    Російське постпредство назвало документ антиросійським.

    Президент Володимир Зеленський похвалив МАГАТЕ за ухвалену резолюцію, яка вимагає від Росії негайно покинути Запорізьку АЕС.

    «Сьогодні була ухвалена важлива резолюція МАГАТЕ – резолюція з вимогою до Росії припинити всі дії проти Запорізької атомної станції на самій станції, на будь-якому іншому атомному обʼєкті в Україні. Ми бачимо, що МАГАТЕ чітко визначає джерело радіаційної небезпеки, а саме російську військову присутність на Запорізькій станції, російські дії проти атомної станції. Тому повна демілітаризація станції, негайне виведення звідти всіх російських військових – це єдине, що може забезпечити виконання цієї резолюції МАГАТЕ. І це теж базовий елемент глобальної безпеки», – сказав Зеленський.

    Нагадаємо, раніше росіяни звинуватили Латвію у антиросійському курсі, через автокефалію Латвійської Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне