Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    На Запорізьку АЕС на початку наступного тижня прибуде місія МАГАТЕ, – світові ЗМІ

    Інспектори МАГАТЕ планують приїхати на захоплену росіянами Запорізьку АЕС на початку наступного тижня. Агентство має намір оцінити стан безпеки ЗАЕС та розв’язати проблеми, спричинені війною росії проти України.

    Про це повідомляє The World Street Journal.

    Зазначається, що група фахівців Міжнародного агентства з атомної енергії може доставити на АЕС запасні частини, прилади радіаційного контролю та інші необхідні матеріали для підвищення рівня безпеки станції.

    Протягом останніх 72 години генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі курсував між українськими дипломатами у Відні, російськими посадовцями в Стамбулі та президентом Франції Еммануелем Макроном у Парижі, обговорюючи підготовку до місії.

    Двоє людей, знайомих із ситуацію запевнили, що представники МАГАТЕ відвідають ЗАЕС на початку наступного тижня, хоча деталі ще уточнюються. За словами джерел, нині триває підготовка, і «наступний тиждень – це визначена дата».

    Також припускається, що місії може знадобитися кілька тижнів, аби належним чином розв‘язати численні проблеми безпеки на АЕС.

    російські посадовці заявляють, що вони відкриті для візиту, але раніше висували умови: інспектори мають їхати на станцію через Крим, що було неприйнятно для України та МАГАТЕ.

    За даними осіб, котрі брали участь у переговорах, протидія росії пом’якшилася, що дало Гроссі змогу почати підготовку до поїздки місії, яку він сам очолить, через територію, контрольовану Україною.

    Нагадаємо, ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Також Енергодар отримав додаткову партію таблеток йоду на випадок аварії на ЗАЕС.

    Найсвіжіше

    Популярне