Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Коли посадять єпископа Ізюмського УПЦ МП за співпрацю з окупантами?

    У зв’язку із початком звільнення Ізюму виникає ряд логічних запитань до колаборантів, які співпрацювали з ворогом в цьому місті і загалом на окупованій території. І мова йде не тільки про навідників, а про духовенство УПЦ МП. Зокрема митрополит Ізюмський Єлисей (Іванов) ніяк не покараний в УПЦ МП, але чи покарає його українська влада? Якщо так, то покарання має бути показовм, публічним і таким, щоб інші єрархи УПЦ МП перестали догоджати Москві.

    Поки не будемо поспішати з висновками, але нагадаємо, що УПЦ МП забажала мімікрувати під українство і водночас максимально залишити все як було. Звісно, що таке бажання викликане не щирими патріотичними почуттями, а страхом понести покарання за принесену в Україну війну, як співучасники, розділивши участь РПЦ.

    Про бажання залишити все як було свідчить і те, що УПЦ МП не покарала жодного колаборанта-клірика зі своїх лав. Цю ситуацію повинні виправити українці і Українська влада.

    Про Ізюмського колаборанта-митрополита Єлисея (Іванова) митрополит Онуфрій і Синод УПЦ МП мовчать як і у випадку зради єпископату кримських єпархій, колабораціонізму архієреїв Луганщини з терористом Леонідом Пасічником, “братських візитів” Донецьких єрархів Іларіона і Митрофана до очільника московського патріархату чорта Гундяєва.

    Жодний єпископ чи навіть священник УПЦ МП не був заборонений в служінні, як це робить УПЦ МП у більшості випадків переходів священників до ПЦУ.

    Нікому із тих отців, які вітали з хлібом сіллю рашистів (таке було, зокрема, у Лимані, який теж можуть звільнити наші героїчні ЗСУ) не була винесена догана начальством “Української” Церкви. Навпаки, очільник УПЦ МП Онуфрій навіть напівтаємно нагородив архієрея, який бачився з Гундяєвим.

    Таке мовчання УПЦ ПМ схоже на прикривання власних злочинів і відповідно є співпрацею верхівки УПЦ МП з ворогом та із колаборантами. Також бездіяльність УПЦ МП щодо колаборантів у власних рядах свідчить, що в «українській» церкві не вважають співпрацю з російськими окупантами чимось поганим і шкідливим для України.

    Однак після успішного контрнаступу ЗСУ всім проросійським силам стає лячно за свої шкірки. Можливо митрополит Ізюмський вже в Бєлгороді. Ми цього не знаємо, але надіємось, що ЗСУ і українська прокуратура добереться і до агента Іванова.

    Нагадаємо, так званий митрополит Ізюмський УПЦ МП розповідав російським пропагандистам про «допомогу з боку Москви». «”Бог благословит вас, чтоб все было по милости Божией. Пусть Господь хранит вас и оберегает вас – самое главное. Спаси Господи!”, – говорив у червні цього року митрополит Ізюмський Єлісей (Іванов Олег Олександрович) і благословив на «добрі справи» рашиста Віталія Ганчева.

    Раніше Ганчев працював заступником начальника Дергачівського районного управління поліції. Ганчева рашисти призначили головою окупаційної російської адміністрації по харківській області.

    Як пишуть, саме Ганчев надавав допомогу окупантам у пошуку українців, які приймали участь в АТО/ООС, місцевих волонтерів і активістів для викрадення і допитів. Він також налагодив постачання російським військовим спецтехніки для будівництва блокпостів.

    Єлісей благословив Ганчева, а одже благословив катування українців і геноцид українського народу руками рашистів.

    За даними джерел в УПЦ МП, Єлісей був причетний до знущань і тортур, які окупанти застосували до одного зі священиків його єпархії – того бідолаху катували струмом і вимагали з нього гроші.

    Варто також нагадати, як священники РПЦ місяць тому прибули із Росії до тимчасово окупованого Ізюма, що на Харківщині, щоб помолитися про успіх подальшої «денацифікації» та «демілітарізації» України. Проте молитви чортів в рясах Бог не слухає.

    Найсвіжіше

    Популярне