Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    На ВРЦ прокоментували відносини між Константинополем і РПЦ

    Війна в Україні, українське церковне питання, а відтак і московсько-константинопольський конфлікт, як і очікувалося, домінували серед запитань, що прозвучали на останній пресконференції 11-ї Асамблеї Всесвітньої Ради Церков у Карлсруе.

    Митрополит Румунської Церкви і віцемодератор центрального комітету ВРЦ Ніфонт, відповідаючи на запитання про те, чи відбулася зустріч між двома сторонами, уточнив, що нічого офіційного не планується, передає orthodoxtimes.com

    Однак він наголосив, що обидві сторони мали можливість, коли обговорювався документ Всесвітньої Ради Церков щодо України, виступити перед пленарним засіданням Асамблеї.

    “Для нас це дуже добрий знак. Те, що ми можемо зробити в такі часи – це подивитися на християнський підхід до цього питання. Це був дуже добрий початок”, – додав він.

    Відповідаючи на запитання, чи є якась ініціатива з боку Ради щодо можливої зустрічі російської та української делегацій, він наголосив, що “ми повинні сподіватися, що війна негайно припиниться, і що будуть продовжувати існувати віруючі і Церкви”.

    Він також підкреслив, що поки що ВРЦ має бути тим місцем, тим майданчиком, де вони можуть говорити і зустрічатися, оскільки дуже важко мати чітку картину, якщо чути лише одну сторону.

    Він згадав про жертви війни, про мирних жителів, але також і про Церкви, і про священників.

    Митрополит Ніфонт згадав – у відповідь на запитання, яке йому поставили – про конфлікт між Москвою та Вселенським Патріархатом і про те, чи робила ВРЦ якісь кроки для його вирішення.

    “Існує внутрішньохристиянська атмосфера розмежування, з трьома юрисдикціями в Україні. Константинополь надав автокефалію двом іншим юрисдикціям, окрім Московської. Справа в тому, що не всі визнають Автокефальну Церкву, але вона вже визнана кількома Церквами і процес триває”, – зазначив митрополит Ніфонт.

    Він додав, що питання є дуже чутливим. “Тут є питання інтерпретації, яке треба знати до того, як вийде якась криза”, – підкреслив він.

    “Ми всі сподіваємося, що колись буде порозуміння між Константинополем і Москвою. Над цим треба працювати. Але я знаю одне: Церква в Україні під юрисдикцією Московського Патріархату вже припинила поминати ім’я Патріарха Кіріла”.

    Д-р Агнес Абуом, зі свого боку, модератор центрального комітету ВРЦ, поцікавилася, чи виступала Рада з якоюсь ініціативою щодо налагодження діалогу між двома сторонами (російською та українською), наголосивши, що над цим ще треба працювати.

    “Всесвітня Рада Церков – це глобальний, універсальний простір, який дозволяє приходити всім групам людей, а не тільки Церквам. Дві сторони (українсько-російська) є сусідами, християнами, родичами. Але щоб сісти за стіл переговорів – це те, що потребує роботи за лаштунками і бажання говорити. Це те, що продовжується”, – сказав він.

    Нагадаємо, раніше ми публікували аналіз заяви Всесвітньої ради церков. Також у РПЦ подякували Всесвітній Раді Церков за відмову звинувачень на їх адресу.

    Найсвіжіше

    Популярне