Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Керуючий справами УПЦ МП поскаржився Зеленському на “захоплення”

    Керуючий справами УПЦ МП митрополит “Бориспільський і Броварський” Антоній (Паканич) поскаржився президенту України Зеленському на те, що в його єпархії громади переходять до ПЦУ. Архиєрей УПЦ МП називає ці переходи “незаконними” та звинувачує органи державної влади та місцевого самоврядування в порушенні “прав віруючих на вільне сповідання своєї православної віри”.

    Звернення митрополита Антонія оприлюднив Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП.

    За його словами, “продовжується запроваджена минулою владою практика захоплення наших православних храмів під виглядом переходів релігійних громад”.

    “У Київській області депутатами Броварської міської ради, Бориспільської міської ради, Переяславської міської ради, Пристоличної сільської ради та Новопетрівської сільської ради були прийняті незаконні рішення про заборону діяльності парафій Української Православної Церкви на відповідних територіях. Продовжується запроваджена минулою владою практика захоплення наших православних храмів під виглядом «переходів» релігійних громад. На сьогодні, Київською обласною військовою адміністрацією прийняті рішення щодо незаконної перереєстрації в підпорядкування ПЦУ 56 наших релігійних громад. Віруючих православних християн протизаконно позбавляють їх майна та змушують переходити в іншу конфесію – ПЦУ. При чому, захоплення храмів не рідко супроводжуються застосуванням погроз та насильством до віруючих”, – зазначив керуючий справами УПЦ МП.

    За словами Паканича, міський голова Броварів повідомив, що на засіданні виконкому погоджено передачу в оренду Православній Церкві України комплексу будівель та споруд в селі Княжичі, що знаходяться у “законному правоволодінні” Спасо-Преображенського чоловічого монастиря УПЦ МП. А також, що депутати Броварської міськради на сесії, що відбулася 31 серпня, погодили припинення права постійного користування земельною ділянкою релігійній громаді УПЦ МП.

    Він вважає, що зазначені рішення виконкому та депутатів Броварської міської ради суперечать Конституції України і “містять ознаки кримінального злочину”.

    “Ситуація потребує негайного Вашого втручання, щоб зберегти мир і стабільність в державі. Необхідно докласти всіх зусиль, щоб зупинити це беззаконня”, – пише Паканич.

    Найсвіжіше

    Популярне