Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський Патріарх: Кожна війна – це гуманітарна та екологічна катастрофа

    «У нас є майбутнє лише тоді, коли ми розуміємо, що захист цілісності творіння не тільки не є перешкодою для економічного розвитку, але є засобом справжнього прогресу», — сказав Вселенський Патріарх Варфоломій з нагоди цьогорічного початку Нового церковного року – Дня Індикту (1 вересня).

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com

    У Патріаршому посланні наголошується, що «пошана до творіння і постійна турбота про його охорону належить до центру нашої православної ідентичності як один з її найцінніших елементів», при цьому «Церква визнає і навчає, що справа відчуження людини від «дуже доброго» створіння та інших людей є «відчуженням від Бога».

    Вселенський Патріарх підкреслив, що сталий розвиток є вулицею з одностороннім рухом, водночас він не забув згадати триваючу війну в Україні.

    «Цього року святкування Дня захисту творіння супроводжуються гуркотом зброї в Україні, плачем жертв військового насильства, обстрілами міст та інфраструктур, стогнанням природи та стогоном біженців. Кожна війна – це гуманітарна та екологічна катастрофа. Насильство, що продовжується, окрім тисяч людських життів, також руйнує природне середовище, яке воно забруднює, змушуючи країни і народи повертатися до способів забезпечення енергоефективності за допомогою засобів, недружніх навколишньому середовищу. Таким чином, людство потрапляє в нове порочне коло руйнівних глухих кутів, які підтверджують висловлювання про те, що homo sapiens до цього дня поводиться одночасно як homo demens, як необачний і нерозумний».

    Нагадаємо, патріарх Варфоломій також заявив, що не може благословляти війну рф проти України, як це робить очільник Кіріл (Гундяєв). У вересні очікується прибуття архієпископа Київського Епіфанія до Греції. Афонський єромонах прокоментував тактику Російської Церкви.

    Найсвіжіше

    Популярне