Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    ЄС буде підтримувати Україну так довго – скільки буде потрібно – Боррель

    ЄС і окремі країни-члени продовжуватимуть надавати Україні необхідну військову підтримку у ще більших обсягах.

    Це пообіцяв високий представник ЄС з питань зовнішньої і оборонної політики Жозеп Боррель, підсумовуючи результати неформальної зустрічі голів оборонних відомств ЄС у Празі, передає Укрінформ.

    «ЄС стоїть одностайно у підтримці України, його члени продовжують бути готовими підтримувати Україну так довго, скільки потрібно, і в такому обсязі, скільки треба», – заявив Боррель.

    Він зауважив, що йдеться про потік військової підтримки, який не припиняється, а навіть збільшується. Також йдеться не лише про воєнну техніку, а й про тренування українських військових. Конкретних рішень щодо започаткування тренувальної місії ЄС у Празі ухвалено не було. Боррель нагадав, що є багато ініціатив, тож треба забезпечити їх взаємодоповнюваність, отже всі міністри були згодні, що треба визначити легальні операційні параметри, концепцію нової місії та погодилися провести підготовчу роботу в консультаціях з українською стороною.

    «Зрозуміло, що ми повинні бути швидкими та амбіційними, гнучкими. На основі того, чого потребують Збройні Сили України», – пояснив високий представник ЄС і нагадав, що ще до війни було запропоновано започаткувати таку підготовку.

    «Конкретну і практичну підтримку України в продовженні її боротьби проти загарбника» було обговорено разом з міністром оборони України Олексієм Резніковим, який долучився до учасників зустрічі по відеозв’язку. Він розповів про останні події на фронтах і найгостріші потреби ЗСУ, представив перелік заходів і з часовими параметрами.

    «Ми повинні відповісти на ці потреби», – зазначив Боррель.

    Російський шантаж

    Окрім того, міністри разом з представниками ООН, НАТО, Європарламенту обговорили на зустрічі глобальні наслідки російської агресії, зокрема, перетворення росією на зброю продукти харчування та енергію. «Безпекові виклики – це не лише Україна. Є інші сценарії. росія посилює негативний вплив», – констатував Боррель.

    «Угоди, що були досягнуті завдяки ООН, дозволили вивезти з України мільйони тон зерна. Перший корабель вже прибув до Джибуті, Африканський Ріг, і це буде великим полегшенням. Але весь світ, особливо країни, що розвиваються, постає перед потрійною кризою – фінансовою, енергетичною та продовольчою. Це матиме дуже погані наслідки для стабільності у багатьох регіонах світу. Тож ми маємо не лише допомагати Україні, але бути готовими долучитися до ситуації, особливо в Африці. Саме Африка буде першим пунктом порядку денного для цієї зустрічі міністрів закордонних справ», – сказав Боррель.

    Відповідаючи на запитання щодо обмеження громадян рф у візовому доступі до країн Євросоюзу, Боррель зауважив, що серед країн-членів ЄС існують різні підходи до цього питання. Сьогодні під час неформальної зустрічі міністрів жодних рішень з цього приводу не прийматиметься, але неформальна Рада ЄС зможе визначити загальну політичну орієнтацію щодо поїздок громадян рф до ЄС.

    Він також нагадав, що ЄС має чинний та потужний пакет економічних та персональних санкцій проти російської федерації, які мають серйозні наслідки для російської економіки, включаючи технології, енергетику, транспорт та розробку нових родовищ нафти й газу.

    «Ми маємо сильний пакет санкцій. Міністри обговорять цей пакет та його ефективність. Є деякі голоси, що закликають до перегляду цих санкцій. Не думаю, що ця точка зору переважатиме серед міністрів. Тож санкції будуть продовжені», – наголосив Боррель.

    Неформальна зустріч міністрів оборони ЄС проходила в Празі 29-30 серпня, у вівторок там же розпочалася дводенна зустріч міністрів закордонних справ.

    Нагадаємо, Україна виконала більшість зобов’язань для вступу в ЄС і чекає ясності. Також Кабмін схвалив санкції проти патріарха Кіріла та інших представників РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне