П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Ставка на старовіра. РПЦ відряджає нового пішака, щоб промити мізки папі Франциску

    Після скасування зустрічі Кіріла із Франциском, яка мала відбутись Казахстані, Кремлівський режим намагається схилити папу до виправдання власних злочинів іншими шляхами. В росії вирішили вплинути на папу через менш токсичних осіб, таких як скомпроментований московський патріарх Кіріл (Гундяєв) чи його підлеглі. Місію вплинути на понтифіка і переконати його в “хорошості” росіян і російської “воєнної спецоперації” має взяти на себе такий собі голова “Всесвітнього союзу старовірів” Леонід Севастьянов.

    З інформацією з відкритих джерел про Севастьянова, складається враження, що до старовірів він має віддалений стосунок і є бізнесменом московського патріархату. Про якусь діяльність “Всесвітнього союзу старовірів” інформації майже немає і як інформують джерела Духовного Фронту України, туди не входять жодні старовіри. Така собі ГО для прикриття. Натомість точно відомо, що Леонід Севастьянов був радником голови зовнішньої політики РПЦ (Відділу зовнішньоцерковних зв’язків РПЦ) митрополита Іларіона (Алфеєвого), звільненого в червні 2022 року. Очевидно, що після звільнення Алфеєва і відкомандирування його в Угорщину, Севатьянов не хоче бути викинутим “за борт”.

    Також Севастьянов має славу пропагандиста терористичної організації “Новоросія” і “ДНР” з використанням церковної теми та релігії.

    Л. Севастьянова нагороджує Кіріл Гундяєв

    Варто зазначити, що Севастьянов в дуже добрих стосунках із Франциском. Отже, спецслужби росії намагаються якось виправити невдачу із Кірілом, і тому вирішили використати зв’язки Севастьянова і послати цього церковного пропагандиста “новоросії” на завдання до Ватикану. Проте біографія Севастьянова дає зрозуміти, що він не безневинний “старовір”, а пішак московського патріархату, тому забути крах зустрічі Франциска із Кірілом не вдасться.

    Пішак РПЦ хоче промити мізки Франциску

    Леонід Севастьянов із посиланням на особисту розмову з главою Католицької Церкви зробив кілька гучних заяв і запевнив, що Франциск відвідає Росію, передають російські ЗМІ. Він також впевнений, що Франциск відвідає могили вбитих дітей та жителів ОРДЛО у вбивстві яких, росія звинувачує українську сторону. Промивання мізків папи російською пропагандою, на думку Севастьянова допоможе “налагодженню діалогу” між агресоркою росією і Україною.

    «Папа Римський готовий або дорогою до Москви, або назад з Москви, відвідати Донецьк, відвідати всі місця трагедій восьмирічних, побувати на Алеї Ангелів, відслужити там панахиду, помолитися за всіх дітей, які загинули в цьому конфлікті. Також готовий зустрітися з дітьми-сиротами, з мирними жителями, щоб самому все побачити. Це допоможе налагодженню діалогу між Росією та Україною та Заходом загалом», – каже Севастьянов.

    Крім того, Севастьянов повідомив, що папа Римський спочатку хоче відвідати Росію перед своїм приїздом в Україну, куди його активно запрошує місцева влада. Тобто РФ розуміє, що папу не можна спершу пускати в Україну. За задумом росіян він має спожити порцію московської брехні, а вже потім слухати українців, які постраждали від неспровокованої агресії РФ.

    Російський “старовір”, каже, що понтифік, нібито. висловив готовність відвідати Росію раніше, ніж навесні 2023 р., якщо його запросить влада РФ.

    Сам Севастьянов прямо зазначив, що цей візит не матиме релігійного характеру, він може «проходити світською лінією». У росії сподіваються, що візит папи допоможе гуманізуввти злочини кремля і допоможе Кремлю утвердити тези про те зо Росія «вимушено напала». При чому папа є  людиною, яка не причетна напряму до України чи росії і сприймається мільярдами віруючих католиків як «непомильна». Тобто, переконавши папу росіяни можуть вплинути на маси народу і тоді російській пропаганді не потрібно буде працювати мільйонами католиків та сотнями політиків, достатньо “уразити пастиря” – главу мільярдної католицької Церкви.

    При чому Севасьянов прямо говорить, що папа буде доносити саме російську точку зору, а далі називає “нейтральною”, ніби насміхаючись над тими хто його читатиме.

    “Потрібно розуміти, що цей візит не буде релігійним, <…> цей візит може відбуватися по світській лінії. Зустріч із президентом, зустріч зі світськими лідерами. Після відвідин Донбасу папа може вирушити в Україну, донести їм російську позицію, допомогти знайти спільні точки дотику, він бачить себе у ролі посередника з нейтральною позицією“, – пояснив представник росії.

    Папа і Москва

    Сам папа говорив, що хоче відвідати Москву і Київ. На думку богослова, архімандрита Кирила (Говоруна) у Кремлі хочуть використати візит папи Римського до Москви для виходу з ізоляції.

    Сам папа відзначився двома проросійськими вчинками. У Ватикані мала відбутись процесія із несінням хреста українкою і росіянкою. Така концепція урівняла б жертву і агресора, що було вигідно Росії.

    Нещодавно папа також заявив, що що вбита російська пропагандистка Дугіна це — «невинна жертва війни». Франциск ані слова не сказав за те, чим займалась підірвана в авто Дар’я Дугіна, а саме, що вона називала українців нацистами, який треба вбивати. Такі заяви викликали обурення в Української сторони. Зокрема посол України у Ватикані розкритикував Франциска за співчуття роспропагандистці Дугіній. Також МЗС України викликало апостольського нунція, аби висловити розчарування словами Папи.

    Позицію розкритикував колишній посол Польщі у Ватикані. Він зазначив, що агресор не заслуговує на ім’я «невинної жертви».

    Бекграунд Севастянова

    Нагадаємо, що раніше Севатьянов, будучи помічником глави ВЗЦЗ РПЦ бачив небезпеку гігантської кризи, якщо від Москви відділиться УПЦ МП, бо в «епоху Романових вся символіка Російської Церкви виносилася межі росії».

    Російський Фонд імені святителя Григорія Богослова засновано у серпні 2009 року одним з акціонерів ВАТ «ПРОТЕК» В. Якуніним спільно з головою Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату архієпископом (нині митрополитом) Волоколамським Іларіоном (Алфєєвим). Основні завдання Фонду підтримання контактів із політичними структурами та організаціями країн ближнього та далекого зарубіжжя. Значну увагу Фонду приділяє патріарх Кіріл. У 2017 р. студією Фонду імені Григорія Богослова за підтримки Федерального агентства з друку та масових комунікацій РФ було знято фільм «Православ’я на Кримській землі». Виконавчий директор Фонду Леонід Севастьянов відомий також організацією фінансування проєкту популяризації «сакральних смислів Новоросії» у «Донецькій народній республіці».

    Автор: диякон ПЦУ Іван Петрущак

    Найсвіжіше

    Популярне