Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Кремлі хочуть використати візит Папи Римського до Москви для виходу з ізоляції – Говорун

    Певні коли у російському вищому керівництві розраховують, що можливий візит Папи Римського Франциска до Москви допоможе Кремлю вийти з ізоляції та налагодити діалог з Україною.

    Про це заявив архімандрит, богослова Кирило Говорун в ефірі радіо НВ, коментуючи можливість візиту очільника Римо-Католицької Церкви до Москви і Києва.

    “Після бойкоту Путіна після початку війни в 2014 році, бойкоту всіма світовими лідерами, перший візит і політична зустріч, що дозволила фактично вийти (Путіну – ред.) з ізоляції була з папою Фанциском. І коли почалася ескалація війни у лютому 2022 року Папа зробив візит до російської амбасади при Святому престолі. Це був нечуваний прецедент, нечуваний крок, щоб теж продемонструвати добрі наміри Ватикану до Росії. Але це немає ефекту на становище Католицької Церкви в Росії. Католицька Церква, як і раніше, притисняється, вона зазнає утисків, обмежень тощо”, – наголосив Говорун.

    За його словами, в Росії не всі позитивно ставляться до можливості візиту понтифіка. Якщо раніше цей візит лобіювала РПЦ то зараз, на думку Кирила Говоруна, російська церква менше лобіює цей візит тому, що особисто був ображений патріарх Кіріл.

    “В інтерв’ю, що Папа дав Corriere della Sera декілька тижнів тому, він скандально назвав московського патріарха “вівтарним хлопчиком Путіна”. Це була особиста образа для патріарха і, я думаю, він її не пробачив понтифіку”, – зазначив Говорун.

    На його думку, певні кола в Кремлі хочуть, щоб цей візит понтифіка до Москви відбувся і вони мають декілька причин для цього.

    “Одна з причин – дозволити Кремлю хоч якось вийти з ізоляції. Вони розраховують, що Ватикан може допомогти в цьому розімкненні кола ізоляції, що створилося довкола Росії. Друге – налагодити хоч якийсь процес порозуміння з Україною, вони хочуть якогось діалогу. Вони не можуть це демонстурвати, очевидно, відверто. Але сподіваються, що понтифік, можливо, їм підкаже як краще вийти з цієї складної ситуації, в яку вони самі себе загнали” , – підкреслив Кирило Говорун.

    Водночас, за його словами, у Ватикані є побоювання з приводу цього візиту до Москви і немає страху щодо візиту до України.

    “Цей візит до Москви може бути використаний з метою пропаганди. Це вже було неоднарозово, коли контакти між понтифіком і Москвою використовувались з метою пропаганди, просування російських нааративів”, – наголосив Говорун.

    Найсвіжіше

    Популярне