Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ визнала сербський “Томос про автокефалію” Македонської Церкви

    Синод РПЦ на своєму засіданні 25 серпня постановив dизнати Македонську Православну Церкву — Охридську Архиєпископію автокефальною Церквою-Сестрою та вписати ім’я її предстоятеля Блаженнішого архиєпископа Охридського та Македонського Стефана у священні диптихи.

    Про це йдеться в журналі №62 Синоду РПЦ.

    “Висловити надію на те, що юна в сім’ї автокефальних Православних Церков Македонська Православна Церква — Охридська Архиєпископія твердо зберігатиме в чистоті та непорочності святу православну віру і дотримуватиметься вірності православної канонічної традиції”, – йдеться в повідомленні.

    Як раз з вірністю, а точніше невірністю православним канонічним традиціям є проблема.

    Синод РПЦ в парі з Сербським патріархом Порфірієм розіграли “многоходовочку”, спрямовану проти Вселенського Патріархату та канонічного порядку надання автокефалій Церквам.

    Нагадаємо як розгорталися події.

    9 травня цього року Вселенський Патріархат оголосив, що приймає в євхаристійне спілкування єрархію, духовенство та народ Македонської Православної Церкви – Охридської архиєпископії під керівництвом архиєпископа Стефана.

    До того часу ця Церква перебувала в канонічній ізоляції та визнання Охридської архиєпархії блокувала Сербська Церква.

    16 травня Синод єпископів Сербської Православної Церкви оприлюднив рішення про визнання Охридської Архиєпископії.

    На літургії в македонській столшиці Скоп’є 24 травня Сербський патріарх Порфірій сказав, що Сербська Православна Церква приймає автокефалію Охридської Архиєпископії.

    5 червня вийшло інтерв’ю предстоятеля Охридської Архиєпископії архиєпископа Стефана, в якому він заявив, що буде просити Томос про автокефалію у Вселенського Патріархату, оскільки це єдина Церква, що має право надавати такі документи згідно з традицією і канонам.

    Але того ж дня, 5 червня, всупереч традиціям та канонам, під час співслужіння в соборі св. Архангела Михаїла в Белграді, патріарх Сербський Порфірій надав архиєпископу Стефану “Томос про автокефалію”.

    Таким чином патріарх Порфірій прямо поставив під сумнів канонічне право Вселенського Патріархату як єдиного православного престолу, компетентного для надання автокефалії.

    Йому підіграє РПЦ своїм рішенням про визання сербського “Томосу”. Патріарх Порфірій повідомив патріарха Кіріла про подію тільки через два місяці – листом, датованим 8 серпня. У тому ж листі предстоятель СПЦ висловивши побажання і прохання до РПЦ “щоб ви також згадану зараз уже цілком канонічну Церкву прийняли як юну сестринську автокефальну православну Церкву, подаючи у такий спосіб приклад і іншим Помісним Православним Церквам”.

    І це ще один момент сербсько-російської невірності православним канонічним традиціям. Адже не може предстоятель однієї Церкви просити предстоятеля іншої Церкви про визнання третьої Церкви.

    Цей лист Сербського патріарха і рішення Синоду РПЦ виглядає як в совєтські часи: “рєшеніє партії по просьбє трудящіхся”. З єдиною метою – підірвати усталений століттями канонічний порядок у Світовому Православ’ї.

    Найсвіжіше

    Популярне