Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Окупанти в рясах. З російськими танками в Україну приходять священники РПЦ

    Московський патріарх Кіріл (Гундяєв) далеко не самотній в своїй “духовній” підтримці російської агресії проти України. Водночас, попри заклики про покарання Російської православної церкви та її очільника, дії рядових російських священників поки не знаходять гідної відсічі.

    Робота на «звільнених територіях»

    На початку травня 2022 року РПЦ зібрала архиєреїв прикордонних з Україною єпархій. На цю зустріч спеціально з Москви прибув очільник відділу по взаємодії зі збройними силами та правоохоронними органами РФ Московської патріархії єпископ Савватій.

    Серед питань, що обговорювали, – початок роботи нового сектору РПЦ щодо «звільнених територій». А саме організація роботи РПЦ у тимчасово окупованих регіонах України. До такої «роботи», зокрема, було віднесено пошук лояльних до окупантів осіб та залучення їх до роботи на окупаційну владу. Осередками виконання цього завдання мають стати православні храми на «звільнених територіях».

    На тій нараді також обговорювали план, розрахований на три місяці, замінити українських священників УПЦ МП на російських на тимчасово окупованих територіях України.

    Відновлювати храми та «молебні на захист війська російського»

    За кілька тижнів цей план почали виконувати. Наприкінці червня цього року до тимчасово окупованого росіянами Маріуполя приїхала велика делегація представників РПЦ. У рамках візиту церковної делегації колаборанти отримали завдання відновлювати храми у Маріуполі, у першу чергу, та посилити пропаганду серед населення.

    «Видано вказівки колаборантам – храми відновити в першу чергу. Посилити кількість молебнів на захист війська російського. Місцевим попам – посилити пропаганду через молитви по невинно убієнним «українськими військовими», – зазначив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

    Після візиту окупантів в рясах стало відомо, що з храму Православної Церкви України Петра Могили вилучили та спалили на подвір’ї храму всю бібліотеку, що містила декілька унікальних примірників україномовних видань, що тепер втрачені назавжди.

    Після цинічних обстрілів російськими окупантами мирних жителів, братських могил у тимчасово окупованому Маріуполі РПЦ почала доставляти до міста гуманітарну допомогу. Формально ця допомога йшла від “Сімферопольської” єпархії УПЦ МП. Яку за кілька днів Синод РПЦ забрав собі без будь-якого опору з боку УПЦ МП.

    У середині липня стало відомо, що РПЦ розгортає мережу “лікарських кабінетів” у тимчасово окупованих Маріуполі, Мелітополі, Горлівці та Новоазовську. У цих “лікарських кабінетах”, за даними РПЦ, працюватимуть “лікарі-добровольці” Центральної клінічної лікарні святителя Алєксія з Москви.

    «покроv и zащита»

    У серпні РПЦ та її священники вже перестали приховувати свою “роботу” на тимчасово окупованих територіях України. Так, священники РПЦ в камуфляжній формі та із «Z» на шевронах прибули з Росії до тимчасово окупованого Ізюму, що на Харківщині, щоб помолитися про успіх подальшої «денацифікації» та «демілітарізації» України. Окупанти в рясах разом з місцевим священником-колаборантом освятили окупаційний стяг «покроv и zащита» та благословили російських військових на подальші вбивства українців.

    Приблизно в цей самий час стало відомо про нагородження медаллю “За сприяння” священника московського патріархату Романа Богдасарова, який займається взаємодією РПЦ з Росгвардією. У повідомленні про нагородження на сайті РПЦ зазначено, що цей священник тричі відвідував позиції Росгвардії у зоні воєнних дій проти України. За словами Романа Богдасарова, окрім нього ще більше 150 священників РПЦ “духовно опікуються” окупантами з Росгвардії.

    Не Кірілом єдиним

    Нещодавно церковні лідери Фінляндії виступили із заявою, що жодна релігія не може бути виправданням війні в Україні. Позиція очільника РПЦ патріарха Кіріла Гундяєва, який безумовно підтримав російську агресію проти України, вже знаходить відповідну реакцію у вигляді персональних санкцій. Все гучніше звучать заклики про виключення Російської православної церкви із Всесвітньої Ради Церков. Віримо, що прийде час і рядові російські окупанти в рясах понесуть заслужену відповідальність.

    Найсвіжіше

    Популярне